SAD upozorava Kinu zbog ‘agresivnih poteza’ prema Filipinima i Tajvanu

State Department je zabrinut zbog kineskih plovila u blizini FIlipina, te upada aviona u tajvanski zrački prostor.

U ponedjeljak, kineski nosač aviona Liaoning predvodio je pomorske vježbe u blizini Tajvana (Reuters)
U ponedjeljak, kineski nosač aviona Liaoning predvodio je pomorske vježbe u blizini Tajvana (Reuters)

SAD je upozorio Kinu zbog poteza koje Filipini i Tajvan nazivaju izrazito agresivnim, upozoravajući Peking na obaveze koje Washington ima prema svojim partnerima, dok dvije velesile pojačavaju pomorske aktivnosti u Južnom kineskom moru.

„Oružani napad na filipinske snage, plovila i avione na Pacifiku, uključujući i Južno kinesko more, pokrenut će našu reakciju prema obavezama iz američko-filipinskog sporazuma o odbrani“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

„Dijelimo zabrinutost naših filipinskih saveznika zbog kontinuiranog okupljanja kineskih vojnih plovila u blizinu grebena Whitsun“, dodao je.

Više od 200 kineskih plovila prvi put je primijećeno u blizini grebena 7. marta, oko 320 kilometara zapadno od otoka Palawan, unutar ekskluzivne filipinske ekonomske zone.

Od tada, plovila su se raširila na većoj površini Južnog kineskog mora, unutar zone koju je definirao Međunarodni arbitražni sud iz Haga.

‘SAD obavezan pružiti sigurnost Tajvanu’

Manila sedmicama poziva Peking da povuče morske snage, tvrdeći da je njihovo prisustvo nelegalno.

Kina, koja prisvaja gotovo cijelo, resursima bogato more, to odbija, govoreći da su ta plovila ribarski brodovi koji traže sklonište od lošeg vremena i kojima je dozvoljeno da budu na tom području.

U odgovoru, Filipini su poručili Kini da bi prisustvo njenih plovila moglo izazvati „neželjena neprijateljstva“ između dvije zemlje.

Tenzije rastu i na Tajvanu, za koji Peking tvrdi da je dio Kine, čija je vlast u srijedu izvijestila o upadu 15 kineskih aviona u njen zračni prostor.

Tajvan je upozorio Kinu da će se braniti „do posljednjeg dana“, ukoliko to bude potrebno.

U ponedjeljak, kineski nosač aviona Liaoning predvodio je pomorske vježbe u blizini Tajvana, a Peking je naveo da će takve operacije postati redovne.

„SAD ima kapacitet da se odupre bilo kakvom pribjegavanju sile koja bi ugrozila sigurnost ili socijalni ili ekonomski sistem naroda Tajvana”, kaže Price, citirajući Zakon o odnosima s Tajvanom, prema kojem je SAD obavezan da pruži sigurnost otoka kako bi se mogao odbraniti od Kine.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO