SAD spreman razmotriti diplomatiju sa Sjevernom Korejom

Na taj postupak Bidenova administracija bi se odvažila ako bi Sjeverna Koreja pristala na proces denuklearizacije.

Sjeverna Koreja predstavila je najveću interkontinentalnu raketu u subotu (EPA)
Sjeverna Koreja predstavila je najveću interkontinentalnu raketu u subotu (EPA)

Sjedinjene Američke Države su spremne da razmotre diplomatiju sa Sjevernom Korejom, ako ona vodi ka denuklearizaciji, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Tanjug.

Na redovnom brifingu Psaki je odbila da komentariše ovosedmične izvještaje američkih istraživača o aktivnostima u sjevernokorejskom brodogradilištu Sinpo.

Balistička raketa koja se lansira sa podmornice

Analitičari kažu da bi te aktivnosti mogle biti dio priprema za testiranje balističke rakete lansirane podmornicom, rekavši da su to pitanja za Pentagon, navodi Reuters.

“Rekla bih, uopšteno govoreći, imamo jasan cilj što se tiče Sjeverne Koreje, a to je denuklearizacija Korejskog poluostrva. Naravno da nastavljamo da sprovodimo sankcije, savjetujemo se sa saveznicima i partnerima. Spremni smo da razmotrimo neki oblik diplomatije ako će nas to odvesti ka denuklearizaciji”, rekla je Psaki, prenosi agencija.

Izvor : Agencije

Povezane

Izručenje svog državljanina Sjverna Koreja je nazvala podlim činom i neoprostivo teškim zločinom malezijskih vlasti, kojim se krše priznati međunarodni zakoni.

19 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO