Ministri zdravstva EU-a nisu se usaglasili oko upotrebe vakcine AstraZenece

Države članice EU pokušavaju se koordinirati po pitanju upotrebe ove vakcine kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti, nakon što je EMA pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka.

Zemlje EU-a preporučile su različite dobne granice za vakcinisanje AstraZenecom, iako EMA nije preporučila nijednu zbog nedostatka podataka koji to opravdavaju. (EPA)

Ministri zdravstva članica Evropske unije nisu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu vakcina AstraZeneca protiv COVID-a 19, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti prema toj vakcini.

Ministri su održali vanredni virtuelni sastanak neposredno nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o vakcini AstraZenece nakon što je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka. Ipak, EMA je naglasila da prednosti vakcine i dalje nadilazile rizike, prenosi Hina.

Prije sastanka ministrima je Portugal, koji trenutno predsjeda Vijećem EU-a, poslao pismo u kojem se ministri, po agenciji Reuters, pozivaju da potraže zajednički jezik oko upotrebe vakcine.

Međutim, ministri se na sastanku nisu složili oko zajedničkog stava i zadržali su različite smjernice.

Povjerenje građana u vakcine

Jedan dužnosnik EU-a rekao je da će se razgovori nastaviti na narednim sastancima.

“Očekujemo da će ovi podaci iz EMA-e imati direktan utjecaj ne samo na nacionalne planove vakcinisanja, već i na povjerenje naših građana u vakcine protiv COVID-a 19”, upozorili su iz Portugala u pismu ministrima u utorak.

EU se bori sa sporom provedbom vakcinisanja uzrokovanom problemima s opskrbom i promjenama podataka u upotrebi vakcina AstraZeneca, koje su pojačale sumnje prema toj vakcini.

“Usklađivanje na nivou EU bit će ključno za zaustavljanje širenja dezinformacija”, dodaje se u pismu iz Portugala.

“Nužno je da slijedimo koordinirani evropski pristup. Pristup koji građane ne zbunjuje i koji ne potiče sumnje u vakcine”, rekla je komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides ministrima na sastanku.

Različite dobne granice

Zemlje EU-a preporučile su različite dobne granice za vakcinisanje AstraZenecom, iako EMA nije preporučila nijednu zbog nedostatka podataka koji to opravdavaju.

Njemačka je ograničila upotrebu za osobe starije od 60 godina i visoko prioritetne grupe, a državna komisija za vakcine preporučila je da osobe mlađe od 60 godina koje su dobile prvu dozu AstraZenece trebaju dobiti drugu dozu nekog druge vakcine.

Francuska i Belgija rekle su da se vakcine AstraZenece smiju davati samo osobama starijim od 55 godina. U Finskoj se ono daje samo osobama starijim od 65 godina.

Italija je u srijedu preporučila da se vakcinom AstraZenece vakcinišu samo stariji od 60 godina. Ostale zemlje EU trenutno nemaju ograničenja.

Na samom početku provođenja strategije vakcinisanja krajem januara, Njemačka i Francuska preporučile su da se vakcina AstraZeneca daje samo osobama mlađim od 65 godina, a Italija i Španija u početku su ga savjetovale samo mlađima od 55 godina jer smatraju da nema dovoljno podataka o ispitivanju vakcina na starijim ljudima.

Vakcina je također nakratko povučena u martu u nekoliko zemalja EU-a nakon što su se pojavili prvi slučajevi zgrušavanja krvi, uprkos nedostatku uzročne veze sa vakcinisanjem.

Izvor: Agencije