G-20 radi na postizanju sporazuma o međunarodnom porezu na dobit

O međunarodnoj poreskoj reformi razgovara se već nekoliko godina; italijanski ministar finansija kaže da je sada došlo do ubrzanja procesa.

G-20 je posvećen postizanju sporazuma, nadamo se i očekujemo da će biti realizovan u julu, rekao je italijanski ministar finansija Daniele Franco (EPA)

Italijanski ministar finansija Daniele Franco rekao je danas da se Grupa 20 industrijski najrazvijenijih zemalja nada da će na ministarskom sastanku u julu postići sporazum o međunarodnom oporezivanju, na čemu insistira američka ministrica finansija.

Iako se o međunarodnoj poreskoj reformi razgovara već nekoliko godina, italijanski ministar finansija rekao je da je ove godine došlo do “ubrzanja procesa”, navodi AP a prenosi Beta.

Ministrica finansija SAD Janet Yellen je prošle sedmice predložila određivanje globalne minimalne poreske stope, navodeći da je neophodno osloboditi se “30-godišnje trke do dna” u kojoj su zemlje smanjile stope poreza na dobit u pokušaju da privuku multinacionalne kompanije.

Ona je navela da će Bidenova administracija raditi sa ostalim članicama G-20 kako bi se postigao dogovor o minimalnoj stopi.

Pravična raspodjela dobiti

Diskusije su usredsrijeđene na dva stuba globalnog međunarodnog oporezivanja: pravičnu raspodjelu dobiti između različitih zemalja u kojima multinacionalne kompanije posluju i globalnu minimalnu efektivnu poresku stopu, rekao je Franco.

“G-20 je posvećen postizanju sporazuma, nadamo se i očekujemo da će biti realizovan u julu”, kada je zakazan sastanak ministara ekonomije i finansija u Veneciji, rekao je on.

Italija je prošlog decembra preuzela rotirajuće predsjedavanje Grupom 20, koja okuplja vodeće zemlje čije ekonomije ukupno čine više od 80 posto svjetskog BDP-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO