COVAX će tražene doze isporučiti u prvoj polovini 2021.

Mehanizam COVAX je do sada isporučio više od 38,4 miliona doza vakcina protiv COVID-19 u više od 100 zemalja sveta i u države na šest kontinenata.

Bit će proširen portfolio COVAX-a, u kojem su trenutno vakcine AstraZeneca i Pfrizer (EPA)
Bit će proširen portfolio COVAX-a, u kojem su trenutno vakcine AstraZeneca i Pfrizer (EPA)

Mehanizam COVAX je do danas isporučio više od 38,4 miliona doza vakcina protiv COVID-19 u više od 100 zemalja sveta i u države na šest kontinenata.

Uprkos manjim zalihama COVAX-a u martu i aprilu i povećanoj tražnji u Indiji, gdje se proizvodi najveći dio vakcina AstraZeneca, taj mehanizam očekuje da će isporučiti doze svim ekonomijama koje su ih zatražile u prvoj polovini 2021. godine, saopćile su Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Najmanje dvije milijarde vakcina

“Prema najnovijoj prognozi o isporukama, COVAX očekuje da će isporučiti najmanje dvije milijarde doza vakcina u 2021. godini”, navodi se u saopćenju te dvije organizacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rečeno je i da će biti proširen portfolio COVAX-a, u kojem su trenutno vakcine AstraZeneca i Pfrizer.

Izvor : Agencije

Povezane

U Sarajevu je održan sastanak trojice članova Predsjedništva BiH sa predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim premijerima o nabavci vakcina protiv korona virusa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO