Biden predstavlja plan za suzbijanje oružanog nasilja

Biden će obznaniti kako ministarstvo pravosuđa namjerava donijeti u roku od trideset dana pravilo koje bi pomoglo smanjiti rasprostranjenost oružja kućne izrade.

Bidenova administracija radi mjesecima na mjerama za ograničenje oružanog nasilja (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak će predstaviti prve korake svoje administracije za suzbijanje oružanog nasilja, uključujući plan smanjenja širenja oružja čijem porijeklu se ne može ući u trag, nakon masovnih pucnjava koje su ga dodatno potaknule na djelovanje, prenosi Hina.

Biden će obznaniti kako ministarstvo pravosuđa namjerava donijeti u roku od trideset dana pravilo koje bi pomoglo smanjiti rasprostranjenost oružja kućne izrade koje nema serijski broj i kojemu se ne može ući u trag, rekla je dužnosnica Bijele kuće novinarima, ali je za sada nepoznato što će to pravilo uključivati.

Omogućiti tužbe protiv proizvođača oružja

Predviđa se i ulaganje sredstava u sprječavanje nasilja u zajednicama.

Bidenova administracija radi mjesecima na mjerama za ograničenje oružanog nasilja, a nada se da njima neće pokrenuti pravnu bitku i moguće rušenje pojedinih mjera. Naime, drugi amandman američkog Ustava jamči građanima pravo na nošenje oružja.

Biden je u kampanji obećao da će omogućiti tužbe protiv proizvođača oružja zbog ubojstava počinjenih njihovim proizvodom, da će zabraniti jurišne puške te da će uvesti posebne testove za prodaju većine oružja.

Izvor: Agencije