Xi pozvao na međusobno poštovanje Kine i EU-a

Evropska unija i Kina bi trebale poštovati jedni druge i uklanjati smetnje, rekao je kineski predsjednik njemačkoj kancelarki.

Xi Jinping je pozvao Njemačku i Evropsku uniju da zajedno s Kinom održe zdrav i stabilan razvoj bilateralne saradnje (EPA)
Xi Jinping je pozvao Njemačku i Evropsku uniju da zajedno s Kinom održe zdrav i stabilan razvoj bilateralne saradnje (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se odnosi Kine i Evropske unije suočavaju s “raznim izazovima” i da se nada da 27-člani blok može “samostalno” donositi ispravne odluke.

U telefonskom razgovoru s Merkel, koja od 2005. godine vodi Njemačku, najveću ekonomiju EU-a, Xi je kazao da bi EU i Kina trebali “poštivati jedni druge” i “uklanjati smetnje”, javlja agencija Xinhua, a prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Unija je prošlog mjeseca uvela prve značajne sankcije protiv kineskih zvaničnika od 1989. godine, zbog navodnih kršenja ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang, gdje živi oko osam i po miliona Ujgura.

‘Poštena i razumne distribucija vakcina’

Peking, koji poriče navode, brzo je uzvratio stavljanjem na crne liste nekih zakonodavaca i entiteta EU-a.

Xi je, također, pozvao Njemačku i EU da ulože zajedničke napore s Kinom da održe zdrav i stabilan razvoj bilateralne saradnje.

Kina je spremna sarađivati s međunarodnom zajednicom na promociji “poštene i razumne distribucije” vakcina protiv korona virusa i protivi se nacionalizmu vakcina, dodao je Xi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO