WHO: ‘Travestija’ je što neke zemlje nemaju vakcine za najranjivije

Povećanje proizvodnje i pravedna raspodjela i dalje su glavna prepreka zaustavljanju akutne faze pandemije COVID-19, kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Određene zemlje moraju čekati na vakcine (EPA)

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nazvao je “travestijom” to što neke zemlje još uvijek nemaju vakcinu protiv COVID-19 da bi počele vakcinisati zdravstvene radnike i najranjivije ljude.

“Povećanje proizvodnje i pravedna raspodjela i dalje su glavna prepreka zaustavljanju akutne faze pandemije COVID-19”, kazao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Travestija je da su u nekim zemljama zdravstveni radnici i rizične grupe potpuno nevakcinsani”, dodao je.

‘Aparthejd vakcina’

Predsjednik Namibije Hage Geingob, jedan od nekoliko svjetskih čelnika pozvanih da se obrate na konferenciji WHO-a za Svjetski dan zdravlja, govorio je o “apartheidu vakcina”, po kojem određene zemlje moraju čekati na vakcine.

Kazao je kako je Namibija primila vakcinu od “naših prijatelja”, odnosno od Indije i Kine, ali da još čeka druge vakcine, uprkos činjenici da je za njih platila polog.

Čelnik WHO-a uvjeravao je da će Namibija za otprilike dvije sedmice dobiti vakcinu putem globalnog mehanizma za raspodjelu vakcina COVAX.

Izvor: Agencije