Slovenija povećava kapacitete intenzivnih COVID odjela

Bolnice bi do kraja sedmice trebale osigurati još 179 postelja na intenzivnim odjelima, kazao je ministar zdravstva.

U bolnicama su 573 oboljela, od kojih 132 težih pacijenata na intenzivnim odjelima (EPA)

U Sloveniji u trećem valu epidemije COVID-19 brzo raste broj hospitaliziranih s težim oblikom bolesti, pa je Vlada bolnicama naredila povećanje kapaciteta na intenzivnim odjelima COVID bolnica.

Bolnice bi do kraja sedmice trebale osigurati još 179 postelja na intenzivnim odjelima, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom posjete ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru, najvećoj bolnici u državi, prenosi Hina.

U ovom centru je trenutno na COVID odjelima 145 pacijenata, od čega 43 na intenzivnoj terapiji, a svi trebaju podršku respiratora, u kritičnoj su fazi i životno ugroženi.

Najstariji pacijent ima 96, najmlađi 31 godinu

Muškaraca je dva puta više nego žena, 28 posto je mlađih od 60 godina, a na intenzivnoj njezi skoro trećina, neke su od informacija koje je ministar dobio prilikom posjete UKC-u.

Prema riječima infektologinje sa UKC-a Tatjane Lejko Zupanc, u trećem valu epidemije češće nego u drugom valu hospitalizirani su mlađi pacijenti, stari oko 60 godina, što je za 10 godina manje od prosjeka u drugom valu.

Najstariji pacijent trenutno ima 96 godina, a najmlađi 31 godinu, dodala je.

Smatra se kako je promjena dobne strukture pacijenata dijelom uzrokovana time što je dobar dio starijih populacijskih grupa već vakcinisan, a kao mogućnost navodi se brža i intenzivnija zaraza novim sojevima, koji su infektivniji, a sada dominiraju među virusima prisutnima u Sloveniji.

Vlada je objavila kako su u Sloveniji u posljednja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđene 273 nove zaraze korona virusom, uz sedam smrtnih slučajeva kod COVID pacijenata, te da je broj hospitalizacija i dalje u porastu.

U bolnicama su 573 oboljela, od kojih 132 težih pacijenata na intenzivnim odjelima.

Nema problema s opremom i sredstvima

S otklanjanjem uskih grla na intenzivnim odjelima i otvaranjem 179 intenzivnih postelja, slovenski zdravstveni sistem u sadašnjoj bi se situaciji našao “na sigurnoj strani“ epidemije, ali je veći problem od samih kreveta osiguranje potrebnog kadra, jer intenzivni odjeli zahtijevaju tri puta više medicinskih sestara nego “obični“ COVID odjeli, upozorili su ministra na UKC-u.

Poklukar je kazao da za sada u Sloveniji nema problema s opremom i sredstvima za brigu o COVID pacijentima, no da bi treći val epidemije, ako se ovako nastavi, mogao usporiti rad na ostalim zdravstvenim i medicinskim programima u bolnicama širom države.

Izvor: Agencije

Povezane

Na poziv predsjednika Boruta Pahora predstavnici parlamentarnih stranaka, vlade i zdravstvene struke raspravljaju o zaoštravanju mjera zbog pogoršane epidemijske situacije.

Published On 28 Mar 2021

Ulazak u Sloveniju od ponedjeljka dopuštat će se osobama koje predoče potvrdu o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali COVID-19 i još imaju imunitet.

Published On 29 Mar 2021

Na 11 dana zaustavljena je većina privrednih i uslužnih djelatnosti. Škole rade na daljinu, ograničen je javni prevoz i strogo ograničeno kretanje. Zatvorena je većina prodavnica.

Published On 01 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO