SAD vraća pomoć od 150 miliona dolara Palestincima

Nova administracija Joea Bidena se obvezala da će nastaviti sa stotinama miliona dolara ekonomske i humanitarne pomoći Palestini.

Administracija Donalda Trumpa blokirala je gotovo svu pomoć nakon što je prekinula veze s Palestinskom samoupravom 2018. (EPA)
Administracija Donalda Trumpa blokirala je gotovo svu pomoć nakon što je prekinula veze s Palestinskom samoupravom 2018. (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira izdvojiti oko 150 miliona dolara pomoći Palestincima, obnavljajući dio pomoći koju je bivši predsjednik Donald Trump ukinuo, rekli su upućeni izvori u srijedu.

Očekuje se da će se pomoć, koja će se uglavnom pružati putem Agencije Ujedinjenih naroda za rad i pomoć – UNWRA, objaviti kasnije u srijedu, u sklopu napora da se poprave veze SAD-a s Palestincima narušene za Trumpovog mandata, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Demokratski predsjednik Biden jasno je rekao da namjerava izmijeniti politiku svog republikanskog prethodnika, kojeg su Palestinci proglasili u najvećoj mjeri pristranim u korist Izraela.

Pregovaračko rješenje za dvije države

Nova administracija prije se obvezala da će nastaviti sa stotinama miliona dolara ekonomske i humanitarne pomoći i raditi na ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Bidenovi pomoćnici također su jasno stavili do znanja da žele ponovo uspostaviti cilj pregovaračkog rješenja dviju država kao prioritet u američkoj politici u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

No, do sada su se kretali oprezno, a svi bitniji koraci vjerovatno će se pričekati nakon neizvjesnih izraelskih izbora u martu, nakon kojih slijede palestinski izbori najavljeni za sljedeće mjesece.

Trumpova administracija blokirala je gotovo svu pomoć nakon što je prekinula veze s Palestinskom samoupravom 2018. godine.

Taj je potez doživljen kao pokušaj da se Palestinci prisile na pregovore s Izraelom pod uvjetima koje je palestinsko vodstvo označilo kao pokušaj da im uskrati održivu državu.

Obnovljeno finansiranje preko UNWRA

To je uključivalo ukidanje pdrške finansiranju UNWRA, koja pruža pomoć i za oko 5,7 miliona registriranih palestinskih izbjeglica širom Bliskog istoka.

Očekuje se da će obnovljeno finansiranje uglavnom biti usmjereno na UNWRA-u, a administracija za sada vjerovatno neće nastaviti davati direktnu ekonomsku pomoć Palestinskoj samoupravi, rekli su izvori za Reuters.

Novac koji će se dati UNWRA-i neće odmah vratiti doprinose na nivou od 365 miliona dolara koju je SAD dao agenciji 2017. godine.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO