SAD ispituje alergijske reakcije na vakcine Moderne i Pfizera

Oko 60 posto učesnika studije bit će s historijom teških alergijskih reakcija na hranu, ubode insekata ili imunoterapiju.

U SAD-u je, nakon imunizacije vakcinama Pfizer i Moderna, zabilježeno nekoliko slučajeva alergijskih reakcija (EPA - Ilustracija)
U SAD-u je, nakon imunizacije vakcinama Pfizer i Moderna, zabilježeno nekoliko slučajeva alergijskih reakcija (EPA - Ilustracija)

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) saopćio je da trenutno provodi ispitivanje rizika od alergijskih reakcija na vakcine protiv COVID-19 koje su napravile kompanije Moderna i Pfizer.

Studija, koju finansira Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti i čiji rezultati se očekuju na ljeto, obuhvatit će 3.400 odraslih dobrovoljaca između 18 i 69 godina.

Oko 60 posto učesnika bit će s historijom teških alergijskih reakcija na hranu, ubode insekata ili imunoterapiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Brza pomoć ugroženima

Cilj ispitivanja je da se, srazmjerno rezultatima studije o broju utvrđenih alergijskih reakcija, omogući pomoć ugroženima u roku od 90 minuta nakon vakcinacije.

U SAD-u nakon imunizacije vakcinama Pfizer i Moderna zabilježeno je nekoliko slučajeva alergijskih reakcija, uključujući one sistemske koje mogu ugroziti život, poput anafilaktičkog šoka.

U januaru su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopćili da se alergijske reakcije javljaju s učestalošću od 11,1 na milion vakcinacija.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO