SAD i Iran pregovore u Beču nazvali konstruktivnim

Indirektni pregovori su korak naprijed u pokušaju oživljavanja sorazuma o iranskom nuklearnom programu.

SAD i Iran ove sedmice vode indirektne pregovore u Beču o povratku sporazumu (Reuters)
SAD i Iran ove sedmice vode indirektne pregovore u Beču o povratku sporazumu (Reuters)

SAD i Iran opisali su konstruktivnim i potencijalno korisnim indirektne razgovore u Beču, koji predstavljaju korak naprijed u obnovi pristanka na sporazum o iranskom nuklearnom programu od 2015. koji je Washington napustio prije tri godine.

“Te rasprave u Beču, iako se ne sastajemo direktno s Irancima, su, kako smo rekli, dobro došao korak. To je konstruktivan korak, to je potencijalno koristan korak u nastojanju da se utvrdi što su Iranci spremni učiniti kako bi se vratili dogovoru, a, kao rezultat, što bi mi možda trebali mi učiniti da se vratimo dogovoru”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price novinarima na dnevnoj konferenciji.

Bidenova administracija ne predviđa promjenu politike prema Iranu tokom pregovora o obnovi nuklearnog dogovora iz 2015. koji je raskinuo bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Paski u utorak.

Idući sastanak u petak

SAD i Iran ove sedmice vode indirektne pregovore u Beču o povratku sporazumu.

“Jasno smo rekli da ne poduzimamo i ne predviđamo bilo kakve korake u ovom trenutku. Dopustit ćemo da se pregovori nastave”, rekla je Psaki, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Iranski glavni pregovarač o nuklearnom programu u utorak je državnoj televiziji rekao da će Iran i međunarodne sile nastaviti razgovore o oživljavanju sporazuma.

“Razgovori u Beču su bili konstruktivni…, naš će idući sastanak biti u petak”, rekao je Abbas Araqchi.

Dodao je da Teheran neće zaustaviti obogaćivanje uranija do 20-postotne čistoće u zamjenu za deblokiranje milijarde dolara koja mu je blokirana u drugim zemljama zbog sankcija SAD-a protiv Irana ponovno uvedenih 2016. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO