Naučnici pozivaju na novu istragu porijekla COVID-19

Naučnici iz Evrope, SAD-a, Australije i Japana smatraju da je zajednička studija Kine i WHO-a narušena politikom.

Kina je odbacila navode da je SARS-CoV-2 procurio iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu (EPA - Ilustracija)

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o korona virusu nije dala vjerodostojne odgovore o tome kako je pandemija započela, a potrebne su i rigoroznije istrage, sa ili bez sudjelovanja Pekinga, rekla je grupa međunarodnih naučnika i istraživača.

U zajedničkoj studiji, objavljenoj prošle sedmice, navedeno je da najvjerovatniji put prijenosa virusa koji uzrokuje COVID-19 uključuje šišmiše i druge divlje životinje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Isključena je pak mogućnost da je virus procurio iz laboratorija.

U otvorenom pismu, 24 znanstvenika iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Japana rekli su da je studija narušena politikom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Oni su htjeli postići “onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi postigli minimalnu saradnju od strane Kine”, rekao je Jamie Metzl iz  Atlantskog vijeća, koji je napisao pismo.

Povratak na plan B

U pismu se također navodi da su se zaključci studije temeljili na neobjavljenim kineskim istraživanjima, dok kritični zapisi i biološki uzorci “ostaju nepristupačni”.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Ghebreyesus rekao je prošle sedmice da je Kina uskratila neke podatke.

Liang Wannian, viši kineski stručnjak za COVID-19, to je opovrgnuo i čini se da odbacuje sve daljnje zajedničke istrage u Kini, rekavši da bi se fokus trebao prebaciti na druge zemlje.

Metzl je rekao da će se svijet možda morati vratiti na plan B i provesti istragu “na najsustavniji mogući način” i to bez kineskog sudjelovanja.

Potrebno više istraživanja

Kina je odbacila navode da je SARS-CoV-2 procurio iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu, gradu u kojem je COVID-19 prvi put identificiran.

Zajedničko istraživanje Kine i WHO-a donijelo je rezultate da je “krajnje malo vjerovatno” virus procurio iz laboratorija, rekavši da “nema podataka” da je bilo koji laboratorij čuvao viruse povezane s SARS-CoV-2. Tedros je dodao da je “potrebno više istraživanja kako bi se došlo do boljih zaključaka”.

Metzl je istaknuo da bi Kina trebala dati informacije kojima može opovrgnuti laboratorijske hipoteze.

“Kina ima baze podataka o tome koji su se virusi držali u laboratorijima”, rekao je i dodao da “postoje vrste naučnika koje se time bave, a mi nemamo pristup tim ljudima”.

Izvor: Agencije