Nacistički general radio za obavještajnu službu Zapadne Njemačke

Franz Josef Huber, odgovoran za deportaciju desetaka hiljada austrijskih Jevreja, bio je zaštićen od pravosudnih postupaka.

Tokom Drugog svjetskog rata istrijebljeno je ukupno 65.000 austrijskih Jevreja, uglavnom iz Beča (EPA - Ilustracija)

Franz Josef Huber, odgovoran za deportaciju desetaka hiljada austrijskih Jevreja i blizak saradnik Adolfa Eichmanna, zaposlen je nakon Drugog svjetskog rata i mirno radio u obavještajnoj službi Zapadne Njemačke, otkrio je u njemački javni televizijski kanal ARD.

To je otkriveno u arhivi zapadnonjemačke službe BND, koja pokazuje da je ovaj general SS-a, koji je komandovao Gestapom u Beču, bio zaposlen u BND-u od 1955. do 1967. godine, i zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Bivši minhenski policajac Huber postao je šef nacističke tajne policije u Beču neposredno nakon njemačke aneksije Austrije 1938. godine i bio je na toj funkciji do 1944. godine.

Bio je zadužen i za deportaciju desetaka hiljada austrijskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Tokom Drugog svjetskog rata istrijebljeno je ukupno 65.000 austrijskih Jevreja, uglavnom iz Beča.

Huber je tako radio ruku pod ruku s Adolfom Eichmannom, koji se smatra organizatorom istrebljenja Jevreja u Evropi.

Eichmann, kojem se za zločine sudilo prije 60 godina u Jerusalemu, naročito je radio na formiranju “Centralne agencije za jevrejsku emigraciju” u Beču.

‘Tražili tvrde antikomuniste’

Nakon poraza nacističkog Trećeg rajha 1945., Amerikanci su uhapsili Hubera, a pustili ga već 1948.

Taj SS general, po ARD-u, pokazao se kao “kooperativan” sa savezničkim snagama. Tako je izbjegao krivično gonjenje za ratne i zločine protiv čovječnosti.

„Hladni rat (sa Sovjetskim Savezom) je bio neizbježan i oni (Amerikanci) su stoga prije svega tražili tvrde antikomuniste”, rekao je Bodo Hechelhammer, historičar za pitanja BND-a, prenio je ARD.

„Nažalost, prečesto su takve tipove tražili i nalazili među bivšim nacistima”.

Nakon penzionisanja 1967. godine, Franz Josef Huber dobio je penziju kao njemački državni službenik, a nastavio je raditi u kompaniji za kancelarijsku opremu.

Živio je mirno, pod svojim imenom, a umro je u Minhenu 1975. godine u 73. godini.

BND je „tačno znao da Huber nije sitni gestapovski ubica, već SS general koji je djelovao u najdubljim krugovima nacističkog terorističkog aparata i bio odgovoran za smrt desetaka hiljada Jevreja i protivnika režima”, rekao je historičar Stefan Meining koji je učestvovao u proučavanju arhive zapadnonjemačke obavještajne službe.

Izvor: Agencije