Kralj Abdullah: Pobuna je ugušena, Jordan je stabilan

Vlada je ranije saopćila da je spriječila destabilizirajuću urotu u kojoj je uključen princ Hamza.

Kriza koja je uzdrmala stabilnost kraljevstva najbolnija jer se pojavila unutar kraljevske porodice, rekao je kralj Abdullah (Reuters)

Jordanski kralj Abdullah objavio je u srijedu da je pobuna ugušena nakon sporenja s njegovim polubratom i bivšim princom Hamzom, i da je njegova zemlja sada stabilna i sigurna.

U prvoj izjavi nakon što se afera pojavila u javnosti, monarh je kazao da je kriza koja je uzdrmala stabilnost kraljevstva “najbolnija” jer se pojavila unutar kraljevske porodice i izvan nje.

“Ništa nije ni blizu onoga što sam osjećao – šok, bol i bijes – kao brat i čuvar hašemitske porodice i vođa ovog dragog naroda”, navodi kralj Abdullah uz pismu poslanom naciji, koje je objavio Reuters a prenijela Fena.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki također je danas saopćila da je američki predsjednik Joe Biden razgovarao s kraljem  Abdullahom i da se transkript njihovog razgovora uskoro očekuije.

Kraljevska palata saopćila je da je Abdullah primio telefonski poziv od Bidena “koji je izrazio punu solidarnost svoje zemlje s Jordanom i njegovim naporima na očuvanju stabilnosti”.

Djelovanja protiv ‘sigurnosti i stabilnosti’ Jordana

Vojska je ranije objavila kako je izdala upozorenje princu zbog djelovanja protiv “sigurnosti i stabilnosti” Jordana, zemlje koja je ključni američki saveznik u regiji.

Princ Hamza je kasnije rekao da je u kućnom pritvoru, a još nekoliko visoko pozicioniranih osoba je također uhapšeno.

Vlada je rekla da je spriječila destabilizirajuću urotu u kojoj je uključen princ Hamza.

Istrage su pokazale da su aktivnosti Hamze i drugih bile usmjerene protiv stabilnosti i sigurnosti kraljevine te da su bili u kontaktu sa “stranim stranama”, rekle su vlasti ranije.

Jordanska vojska opovrgnula je da je Hamza bio u kućnom pritvoru, ali je rekla da je od njega zatraženo da se suzdrži od aktivnosti koje bi mogle naštetiti stabilnosti kraljevstva.

U snimljenim videozapisima Hamza je kazao da mu je vojska rekla da ne napušta kuću i ne komunicira ni s kim.

U ponedjeljak navečer kraljevski sud objavio je izjavu koju je potpisao Hamza, a u kojoj je potvrdio svoju odanost kralju Abdulahu.

Izvor: Agencije