Kralj Abdullah: Pobuna je ugušena, Jordan je stabilan

Vlada je ranije saopćila da je spriječila destabilizirajuću urotu u kojoj je uključen princ Hamza.

Kriza koja je uzdrmala stabilnost kraljevstva najbolnija jer se pojavila unutar kraljevske porodice, rekao je kralj Abdullah (Reuters)
Kriza koja je uzdrmala stabilnost kraljevstva najbolnija jer se pojavila unutar kraljevske porodice, rekao je kralj Abdullah (Reuters)

Jordanski kralj Abdullah objavio je u srijedu da je pobuna ugušena nakon sporenja s njegovim polubratom i bivšim princom Hamzom, i da je njegova zemlja sada stabilna i sigurna.

U prvoj izjavi nakon što se afera pojavila u javnosti, monarh je kazao da je kriza koja je uzdrmala stabilnost kraljevstva “najbolnija” jer se pojavila unutar kraljevske porodice i izvan nje.

“Ništa nije ni blizu onoga što sam osjećao – šok, bol i bijes – kao brat i čuvar hašemitske porodice i vođa ovog dragog naroda”, navodi kralj Abdullah uz pismu poslanom naciji, koje je objavio Reuters a prenijela Fena.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki također je danas saopćila da je američki predsjednik Joe Biden razgovarao s kraljem  Abdullahom i da se transkript njihovog razgovora uskoro očekuije.

Kraljevska palata saopćila je da je Abdullah primio telefonski poziv od Bidena “koji je izrazio punu solidarnost svoje zemlje s Jordanom i njegovim naporima na očuvanju stabilnosti”.

Djelovanja protiv ‘sigurnosti i stabilnosti’ Jordana

Vojska je ranije objavila kako je izdala upozorenje princu zbog djelovanja protiv “sigurnosti i stabilnosti” Jordana, zemlje koja je ključni američki saveznik u regiji.

Princ Hamza je kasnije rekao da je u kućnom pritvoru, a još nekoliko visoko pozicioniranih osoba je također uhapšeno.

Vlada je rekla da je spriječila destabilizirajuću urotu u kojoj je uključen princ Hamza.

Istrage su pokazale da su aktivnosti Hamze i drugih bile usmjerene protiv stabilnosti i sigurnosti kraljevine te da su bili u kontaktu sa “stranim stranama”, rekle su vlasti ranije.

Jordanska vojska opovrgnula je da je Hamza bio u kućnom pritvoru, ali je rekla da je od njega zatraženo da se suzdrži od aktivnosti koje bi mogle naštetiti stabilnosti kraljevstva.

U snimljenim videozapisima Hamza je kazao da mu je vojska rekla da ne napušta kuću i ne komunicira ni s kim.

U ponedjeljak navečer kraljevski sud objavio je izjavu koju je potpisao Hamza, a u kojoj je potvrdio svoju odanost kralju Abdulahu.

Izvor : Agencije

Povezane

Vojska to negira, ali potvrđuje da su jedan bivši ministar i jedan član kraljevske porodice, te još neki pojedinci, privedeni u okviru istrage koja je u toku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO