Francuska otvorila arhivu o periodu genocida u Ruandi

Francuska je otvorila široj javnosti arhivu o događajima u Ruandi između 1990. i 1994. godine, 27 godina od početka genocida nad Tutsima u toj zemlji.

Izvještaj se odnosi na ulogu Francuske tokom četiri odlučujuće godine kada se dogodio genocid vladajućih Hutua nad 800.000 Tutsa između aprila i jula 1994. godine (EPA)
Izvještaj se odnosi na ulogu Francuske tokom četiri odlučujuće godine kada se dogodio genocid vladajućih Hutua nad 800.000 Tutsa između aprila i jula 1994. godine (EPA)

Francuska je u srijedu otvorila široj javnosti arhivu o događajima u Ruandi između 1990. i 1994. godine, 27 godina od početka genocida nad Tutsima u toj zemlji, objavio je tamošnji Službeni glasnik.

Riječ je o arhivi bivšeg predsjednika Francoisa Mitterranda i tadašnjeg premijera Edouarda Balladura, prenosi Beta.

Više dokumenata, posebno diplomatski telegrami i povjerljive bilješke, pojavilo se u izvještaju o ulozi Francuske u Ruandi između 1990. i 1994. godine, koji je komisija historičara podnijela krajem marta.

Izvještaj se odnosi na ulogu Francuske tokom četiri odlučujuće godine kada se dogodio genocid vladajućih Hutua nad 800.000 Tutsa između aprila i jula 1994. godine.

Odgovornost Mitteranda

Historičari posebno ukazuju na odgovornost Mitteranda i generalštaba koji su zanemarivali upozorenja na opasnost od genocida.

Više komemoracija je planirano, uključujući i u Francuskoj, povodom 27 godina od početka genocida.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izrazio nadu u “nepovratno” zbližavanje sa Kigalijem.

Iako je došlo do otopljavanja odnosa dvije zemlje dolaskom na vlast Macrona 2017. godine, uloga Francuske u Ruandi je i dalje delikatna tema.

Izvor: Agencije

Povezane

Stotinu dana i 800.000 ubijenih. 25 godina od genocida u Ruandi, traume i ožiljci nisu nestali. Ta zemlja obilježava početak najmračnijeg razdoblja u svojoj historiji, kad su paravojne formacije Hutua počele etničko čišćenje pripadnika naroda Tutsi. Donosimo priču iz regije Nyamatu, u kojoj su počinjena neka od najvećih zvjerstava. Upozoravamo da su neki prizori uznemirujući. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO