Fauci: SAD ne treba AstraZenecu, ima dovoljno vakcina

Čak i ako američka Agencija za hranu i lijekove potvrdi da je AstraZeneca vakcina veoma dobra, ne treba nam još jedna, rekao je vodeći američki epidemiolog.

Anthony Fauci: Ne postoji plan da se odmah počne s upotrebom AstraZenece čak i ako bi dobila odobrenje (EPA)
Anthony Fauci: Ne postoji plan da se odmah počne s upotrebom AstraZenece čak i ako bi dobila odobrenje (EPA)

Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog i savjetnik predsjednika Joe Bidena, smatra da Sjedinjenim Američkim Državama nisu potrebne vakcine AstraZenca u borbi s COVID-19.

Fauci, koji je i direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je da, čak i ako bi AstraZeneca zatražila i od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) dobila odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u, te vakcine nisu potrebne njegovoj zemlji, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“Imamo tri izvrsne vakcine. Čak i ako FDA potvrdi da je ova vakcina veoma dobra, ne treba nam još jedna, jer imamo dovoljno veoma dobrih vakcina”, rekao je Fauci.

‘Nije u pitanju optužnica protiv AstraZenece’

Naglasio je da ne postoji plan da se odmah počne s upotrebom AstraZenece čak i ako bi dobila odobrenje i da to nije nikakva optužnica protiv tog proizvoda, već da je SAD ugovorio dovoljno vakcina od Moderne, Pfizera i Johnson&Johnsona.

T vakcine u potpunosti ispunjavaju sve potrebe u imunizaciji, čak i u situaciji ako bude potrebna primjena pojačivača, treće doze u nekom kasnijem periodu.

Nekoliko evropskih zemalja zaustavilo je ili starosno ograničilo upotrebu vakcine AstraZeneca, zbog zabrinutosti da bi ta vakcina mogla biti povezana s rijetkim stvaranjem tromboza.

Za sada nije zvanično potvrđena ova veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO