EMA: Moguće da je zgrušavanje povezano s vakcinom AstraZenece

Evropska agencija za lijekove i dalje smatra da dobrobiti vakcine AstraZenece protiv korona virusa i dalje nadilaze njene opasnosti.

Evropska agencija za lijekove (EMA) je u srijedu objavila kako se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili historije bolesti te da je “plauzibilno“ objašnjenje da tromboza nastupa zbog odgovora imuniteta na vakcinu.

“Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim grupama“, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za novinare o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije Evropske unije.

“Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na vakcine, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina“, dodala je ona, prenosi Hina.

Do sada deseci miliona vakcinisanih

PRAC je nakon analize zaključio kako se zgrušavanje krvi treba navesti kao nuspojava vakcine, no naglašeno je da dobrobiti vakcine AstraZenece i dalje nadilaze njene opasnosti.

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e.

Ova agencija je istraživala izvještaje o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST).

U Evropskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica EU-a, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je vakcinisano 9,2 miliona ljudi.

U Velikoj Britaniji potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 miliona vakcinisanih do 24. marta.

Alternativne vakcine u Velikoj Britaniji

Nakon vlastitih kontrola izvještaja o zgrušavanju krvi, britanska nezavisna Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvo (MHRA) je objavila kako će osobama starim od 18 do 29 godina biti ponuđene alternativne vakcine umjesto AstraZenecinih.

Imunizacija protiv COVID-19 vakcinama Univerziteta Oxford i AstraZenece kod mlađih od 30 godina bit će u srijedu zaustavljena na osnovu preporuka MHRA, prenosi Tanjug, pozivajući se na Sun i Sky News.

Britanska zdravstvena agencija navodi kako će, umjesto AstraZenekom, osobe koje imaju između 18 i 29 godina biti vakcinisane Pfizerovom ili Moderninom vakcinom, prenosi Reuters.

WHO: Vjerovatna, ali ne potvrđena veza

Savjetodavna komisija za sigurnost vakcina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) saopćila je danas kako se uzročna veza između vakcine AstraZenece protiv COVID-a 19 i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita „smatra vjerovatnom, ali nije potvrđena“, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nezavisni stručnjaci su, u izjavi izdatoj nakon pregleda najnovijih globalnih podataka, naveli kako su potrebne specijalne studije kako bi se u potpunosti razumjela potencijalna veza između vakcinacije i mogućih faktora rizika.

„Važno je napomenuti da su, iako zabrinjavajući, takvi događaji vrlo rijetki, a prijavljen je mali broj među skoro 200 miliona pojedinaca koji su primili vakcinu AstraZenece protiv COVID-19 širom svijeta“, saopćio je panel.

Najavljuje se da će se slijedeće sedmice ponovo sastati radi razmatranja dodatnih podataka.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO