Australija traži od EU dostavu naručenih vakcina

Evropska unija u utorak je osporila tvrdnju da blokira isporuke vakcine Australiji, koja dramatično zaostaje u planu vakcinisanja.

Spor oko nabave vakcina između Australije i EU podvlači se s masivnom nestašicom AstraZenecine vakcine diljem Unije (EPA)

Australija je u srijedu najavila da će od Evropske unije zatražiti deblokadu izvoza više od tri miliona doza AstraZenecine vakcine, testirajući tvrdnju Brisela da ne blokira isporuku vakcina toj zemlji, prenosi Hina.

Evropska unija u utorak je osporila tvrdnju da blokira isporuke vakcine Australiji, koja dramatično zaostaje u planu vakcinisanja, dodajući da nije odgovorna za činjenicu da se AstraZeneca ne drži dogovorenih obaveza prema drugim zemljama.

Australski premijer Scott Morrison rekao je kako je EU zatražila da Australija povuče zahtjeve za dozvolu izvoza te vakcine, a da su pisma u kojima su zahtijevali dopremu vakcine ostala neodgovorena.

Milion doza pokloniti Papui Novoj Gvineji

Morrison je kazao da će, ako EU sada pokazuje volju da pusti dopremu vakcina, opet zatražiti deblokadu isporuke 3.1 miliona doza Australiji. Prema planu isporuke, tih 3.1 miliona doza vakcine trebale su biti u Australiji krajem marta.

“Mi očito želimo tih tri miliona doza”, kazao je Morrison novinarima u Canberri.

Morrison je najavio da će Australija, ukoliko EU dozvoli izvoz vakcina, jedan milion doza donirati Papui Novoj Gvineji, koja se bori s epidemijom i rastućim brojevima zaraženih.

Evropska unija prošlog je mjeseca, na zahtjev Italije, blokirala isporuku 250 hiljada doza AstraZenecinih vakcina Australiji, pozivajući se na nestašicu vakcina u Evropi.

Spor oko nabave vakcine

Kasnije je odbila zahtjev Australije da ponovno ispitaju odluku o blokadi,  što je prvi slučaj takvog odbijanja otkako je EU uspostavila mehanizam nadzora protoka vakcina krajem januara.

Spor oko nabave vakcina između Australije i EU podvlači se s masivnom nestašicom AstraZenecine vakcine diljem Unije i utjecajem koji bi imao izvoz bilo koje vakcine na zemlje koje su također naručile doze.

Australska vlada je za propast plana vakcinisanja u toj zemlji okrivila zastoj u isporuci 3.1 miliona doza vakcine AstraZenece koja su joj trebala biti dostavljena krajem marta.

Izvor: Agencije