AstraZeneca: Tri bitne stvari o vakcini protiv COVID-19

Svijet očekuje presudu evropskih zdravstvenih tijela o tome da li je ova vakcina povezana sa stvaranjem opasnih ugrušaka.

Nekoliko evropskih država je prestalo koristiti vakcinu na mlađim punoljetnim osobama (EPA)

Vakcina protiv COVID-19 AstraZenece ponovo je na naslovnim stranama, jer evropske agencije za lijekove trebaju donijeti presudu o mogućim vezama između vakcine i rijetkih krvnih ugrušaka kod malog broja primalaca.

Evropska agencija za lijekove (EMA) trebala bi u srijedu objaviti stav o spomenutom problemu.

Ubrzo nakon toga će evropski ministri zdravstva održati sastanke o daljem korištenju vakcine.

Nezavisna britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvo (MHRA) održat će, također, konferenciju za novinare povodom zabrinutosti oko povezanosti stvaranja ugrušaka s primanjem vakcine.

Nekoliko evropskih država je prestalo koristiti vakcinu na mlađim punoljetnim osobama jer postoji strah od stvaranja ugrušaka.

Koristi se u više od 50 država

Ranije je EMA objavila kako je vakcina sigurna i kako koristi nadmašuju rizike.

Vakcina je ključna u evropskoj kampanji imunizacije i jako je bitna u globalnoj strategiji dostave vakcina siromašnijim državama.

Jeftinija je i lakše se koristi od rivalskih vakcina koje proizvode Pfizer-BioNTech i Moderna i koristi se u više od 50 država.

No, neujednačeni savjeti kod nekih država oko toga ko je smije primiti već su napravili opasnost da je kredibilitet AstraZenece jako poljuljan te se zbog toga oklijeva s davanjem ovih vakcina.

Slijede tri bitne stavke kada je riječ o AstraZenecinoj vakcini:

Koji su najnoviji strahovi?

AstraZenecina vakcina protiv COVID-19 ima burnu historiju, s prvobitnim brigama da li je povezana sa stvaranjem neuobičajenih krvih ugrušaka i nenormalno niskim količinama trombocita kod mlađih primalaca.

Istraga EMA-e je fokusirana na 62 slučaja ekstremno rijetke pojave ugruška u mozgu, poznate kao tromboza cerebralnih venskih sinusa (CVST), među pacijentima širom svijeta.

Tu su uvrštena 44 slučaja od 9,2 miliona ljudi koji su primili vakcinu u Evropskom ekonomskom području (Evropska unija, Island, Lihtenštajn i Norveška).

U navedeni broj nisu uvršteni svi slučajevi ovakvog oboljenja koji su prijavljeni u Njemačkoj, prijavljen je 31 slučaj CVST-a među 2,7 miliona vakcinisanih.

Većina slučajeva su mlade ili sredovječne žene, a devet osoba je preminulo.

U Velikoj Britaniji je sedam osoba preminulo zbog ugrušaka nakon što su dobili AstraZenecinu vakcinu.

Ukupno je identificirano 30 slučajeva rijetkog ugruška među 18,1 miliona vakcinisanih.

Kako su države reagirale?

Neke države, među kojima su Kanada, Francuska, Njemačka i Nizozemska, suspendirale su korištenje ove vakcine na mlađim odraslim osobama dok traje istraga.

Danska i Norveška su u potpunosti obustavile davanje ove vakcine.

Nekoliko drugih država su nastavile koristiti ovu vakcinu bez ograničenja, među njima su Velika Britanija i Australija.

Međutim, britanski Univerzitet Oxford u utorak je pauzirao pokusno testiranje vakcine na djeci i tinejdžerima i čeka nove podatke.

Šta su regulatori do sada rekli?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), EMA, MHRA i brojne druge organizacije i asocijacije su često navodile kako je vakcina AstraZenece sigurna i efikasna i kako zaštita koja nudi protiv COVID-19 nadmašuje male rizike od rijetkih krvnih ugrušaka.

Prošle sedmice je regulator lijekova u EU objavio kako “nema dokaza“ koji podržavaju ograničavanje davanja vakcine kod bilo koje populacije.

AstraZeneca je isticala kako njene vlastite studije nisu pronašle povećanje opasnosti od ugrušaka ako pacijent primi njihovu vakcinu.

No, ranije ove sedmice je viši zvaničnik EMA-e naveo kako postoji određena veza između vakcine AstraZenece i nekoliko slučajeva ugrušaka.

“Postaje sve teže potvrđivati kako nema posljedično-uzročnog odnosa između AstraZenecine vakcine i veoma rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka koji se povezuju s niskim nivoom trombocita“, naveo je Marco Cavaleri, čelnik Odjela za zdravstvene prijetnje i strategiju vakcina u EMA-i.

No, istakao je kako je analiza opasnosti i koristi i dalje pozitivna za vakcinu AstraZenece, čak i za mlađe žene, koje su izgleda više u opasnosti od ugrušaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije