Armenija traži oslobađanje svih zatvorenika nakon sukoba u Nagorno-Karabahu

U sukobu između Azerbejdžana i Armenije između 27. septembra i 9. novembra poginulo je više od 6.000 ljudi.

Armenija Rusiju smatra svom silom zaštitnicom, dok je Azerbejdžan podržala Turska (EPA)
Armenija Rusiju smatra svom silom zaštitnicom, dok je Azerbejdžan podržala Turska (EPA)

Armenija je pozvala regionalnog suparnika Azerbejdžan da pusti sve ratne zarobljenike pet mjeseci nakon završetka borbe oko regije Nagorno-Karabah.

“Ovaj problem nije riješen”, rekao je premijer Armenije Nikol Pašinjan na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u srijedu u Moskvi i dodao da Armenija, “nažalost, još uvijek ima zarobljenike u Azerbejdžanu”, navodi dpa a prenosi Hina.

Osim toga, istaknuo je da je razmjena zarobljenih vojnika i civila dogovorena sporazumom između dviju zemalja prošlog novembra, uz posredovanje Rusije.

Borci koji nisu obuhvaćeni sporazumom

 

Iz Azerbejdžana su izjavili da su pušteni svi zarobljenici u skladu sa sporazumom, ali su iz njihovog Ministarstva vanjskih poslova također rekli da “borci koje je Armenija poslala na teritorije Azerbejdžana” nakon završetka borbe oko regije Nagorno-Karabah nisu obuhvaćeni sporazumom.

Azerbejdžan je u kratkom sukobu između 27. septembra i 9. novembra prošle godine u Nagorno-Karabahu vratio velike dijelove teritorija koje je izgubio početkom 90-ih.

U tom je sukobu poginulo više od 6.000 ljudi. Armenija Rusiju smatra svom silom zaštitnicom, dok je Azerbejdžan podržala Turska.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO