Amnesty International: Navaljni zatvoren u uvjetima sličnim mučenju

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji je prošle godine otrovan bojnim otrovom novičokom, sada je podvrgnut nedostatku sna te u zatvoru nema liječnika kojem može vjerovati.

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prošle je sedmice započeo štrajk glađu (EPA)

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatvoren je u uvjetima koja su slična mučenju i moguće je da ga polagano ubijaju, ustvrdila je organizacija za ljudska prava Amnesty International, prenosi Reuters.

Iz organizacije tvrde da je pritvoreni Navaljni, koji je prošle godine otrovan bojnim otrovom novičokom, sada podvrgnut nedostatku sna te da u zatvoru nema liječnika kojemu može vjerovati, prenosi Hina.

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju prikriti što se zapravo događa s njim”, kazala je za Reuters glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard.

Započeo štrajk glađu

“Jasno je da ruske vlasti krše njegova prava. Moramo učiniti više”, rekla je. “(Oni) su ga već pokušali ubiti, sada su ga pritvoriti i drže ga u zatvorskim uvjetima koja su slična mučenju”, ustvrdila je.

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prošle je sedmice započeo štrajk glađu tražeći da u zatvoru dobije primjerenu liječničku skrb zbog akutne boli u leđima i nogama.

Kremlj je odbio komentirati zdravstveno stanje Navaljnog, istaknušvi da je to stvar državne zatvorske službe. Ta je služba prošle sedmice kazala da Navaljni prima potrebno liječenje.

Navljani je zatvoren u februaru ove godine, a osuđen je na dvije i pol godine zatvore zbog kršenja uvjetne kazne. Moskva, koja je odbacila optužbe za trovanje, smatra da je cilj političkog djelovanja Navaljnog destabilizacije Rusije.

COVID-19 proširio represiju

Callamard je kazala kako je loš tretman prema Navaljnom došao  u vrijeme kada je pandemija korona virusa pojačala društvene nejednakosti te povećala državnu represiju u nekim zemljama.

Tvrdi da su neke vlade instrumentalizirale pandemiju protiv manjinskih grupa kako bi ugasili neslaganje i ljudska prava, dok je u drugim zemljama zabilježeno normalizacija protuepidemijskih mjera koje su ograničile građanske slobode.

“COVID-19 proširio je represiju”, kazala je Callamard.

Izvor: Agencije