Iran: Razgovori u Beču bili konstruktivni, nastavak u petak

Predstavnici Irana i svjetskih sila, osim Sjedinjenih Američkih Država, sastali su se danas u austrijskoj prijestolnici.

I Iran i SAD u posljednje vrijeme signalizirali su političku volju povratka sporazumu, navode stručnjaci (EPA)

Iran i vodeće sile svijeta, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, nastavit će razgovore o načinu oživljavanja sporazuma iz 2015. godine koji je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump napustio 2018. godine, rekao je danas šef iranskih pregovarača o nuklearnom sporazumu Abbas Araghchi za državnu televiziju, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Razgovori u Beču su bili konstruktivni. Naš slijedeći sastanak će biti održan u petak“, dodao je on.

Iranski diplomata je također izjavio kako Teheran neće prestati obogaćivati uranijum za 20 posto u zamjenu za oslobađanje milijardu dolara iranskih sredstava koja su blokirana zbog sankcija SAD-a uvedenih toj azijskoj državi 2018. godini.

Američko-iranski indirektni razgovori

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ne očekuje bilo kakvu promjenu sa iranske strane u vezi s povratkom u nuklearni sporazum iz 2015. godine, rekla je danas glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

„SAD i Iran održavaju indirektne razgovore ove sedmice u Iranu oko povratka u sporazum. Bili smo jasni da nećemo preuzimati niti predviđati bilo kakve korake u ovom trenutku. Dozvolit ćemo pregovorima da se nastave“, dodala je Psaki.

Predstavnici svjetskih sila koje su 2015. godine potpisale nuklearni sporazum sa Iranom danas su se okupili u Beču kako bi pokušali spasiti ovaj dogovor, ali se čini kako je put pred njima dug i opasan.

Sastanci u hotelima Imperial i Grand u prijestolnici Austrije počeli su u poslijepodnevnim satima.

Izdvojena američka delegacija

Ovo je prvi put da su predstavnici SAD-a u istom gradu sa ostalim potpisnicima sporazuma poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) od maja 2018. kada je tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao svoju državu iz ovog sporazuma.

No, američka delegacija (koju predvodi specijalni izaslanik za Iran Robert Malley) nije u istoj sobi u kojoj je sastanak Zajedničke komisije JCPOA-a pošto je Iran saopćio kako neće direktno pregovarati sa SAD-om sve dok se ne ukinu oštre sankcije koje je nametnuo Trump.

Objava u petak kako će preostale članice sporazuma – Iran, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Velika Britanija – održati sastanak „lice u lice“ pozdravljena je kao dobrodošao razvoj situacije kako bi se izbjegao potpuni raspad sporazuma.

Iranski nuklearni šef Ali Akbar Salehi je prošle sedmice izjavio kako je „blokada (dogovora) prekinuta“ jer je okončan „djetinjasti“ spor oko toga ko treba prvi djelovati.

Maksimalni pritisak i spaljena zemlja

Godinu dana nakon nametanja američkih sankcija, Iran je počeo umanjivati svoje poštivanje odredbi dogovora u znak odgovora na nastavak američke politike „maksimalnog pritiska“ uprkos protivljenju drugih potpisnika.

Sina Azodi iz Atlanskog vijeća navodi kako su i Iran i SAD u posljednje vrijeme signalizirali političku volju povratka sporazumu.

„No, nameće se pitanje da li su iranski potezi i kršenja sporazuma reverzibilna, dok je SAD još teže stanje jer je Trumpova administracija vodila politiku ‘spaljene zemlje’ kako bi uništili sporazum, kao i zbog mreže sankcija“, kaže Azodi za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera