Palestina poziva na pritisak kako bi Izrael omogućio glasanje u istočnom Jerusalemu

Posljednji palestinski predsjednički izbori održani su u martu 2005. a parlamentarni izbori u januaru 2006. godine.

Palestina je od izraelske vlade također zatražila da omogući Palestincima u istočnom Jerusalemu da učestvuju na parlamentarnim izborima (EPA)

Palestina je uputila pisma međunarodnim akterima, tražeći od njih da izvrše pritisak na Izrael da omogući održavanje predstojećih palestinskih izbora u istočnom Jereusalemu, saopćio je palestinski premijer Mohammed Ishtaye.

Tokom online sastanka vlade, Ishtaye je kazao da su pisma upućena Ujedinjenim narodima, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji putem palestinskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Fena pozivajući se na novinsku agenciju Xinhua.

“U pismima se traži od međunarodnih aktera da obavežu Izrael na potpisane sporazume koji dopuštaju Palestincima u istočnom Jerusalemu da učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 22. maj”, kazao je.

Ishtaye je naglasio da su sve palestinske frakcije postigle konsenzus o održavanju parlamentarnih izbora na svim palestinskim teritorijama, među kojima je i istočni Jerusalem.

Palestina je u februaru objavila da se zvanično obratila izraelskoj vladi, zahtijevajući od nje da omogući Palestincima u istočnom Jerusalemu da učestvuju na parlamentarnim izborima.

Na izborima u Palestini 36 izbornih listi

U četvrtak je Palestinska centralna izborna komisija (PCEC) objavila da su 36 izbornih listi prijavljene za parlamentarne izbore, uključujući Palestinski islamski pokret otpora (Hamas), ljevičarske stranke, nezavisne ličnosti.

U januaru je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio da će opći izbori u 2021. godini uključivati parlamentarne izbore 22. maja, predsjedničke izbore 31. jula i izbore za Palestinsko nacionalno vijeće, najviše tijelo za donošenje odluka Palestinske oslobodilačke organizacije, 31. augusta.

Posljednji palestinski predsjednički izbori održani su u martu 2005. a parlamentarni izbori u januaru 2006. godine, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO