Michel pozvao Tursku na rješenje spora sa članicama EU-a

EU lideri su tokom zvanične posjete Turskom još jednom pozvali na spuštanje napetosti u odnosima Unije i Ankare.

Michela i Von der Leyen sastali su se sa turskim predsjednikom Erdoganom (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je tokom svoje zvanične posjete Turskoj pozvao Ankaru da nastavi da radi na rješavanju sporova sa sa članicama Evropske unije – Grčkom i Kiprom – oko prava na ekspoataciju gasa u vodama Istočnog Mediterana.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komsije Ursula von der Leyen nalaze u zvaničnoj posjeti Turskoj, a pred sastanak sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, EU lideri su još jednom pozvali na spuštanje napetosti u odnosima EU-a i Ankare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Posjeta Michela i Von der Leyen dolazi nakon Samita EU-a prošlog mjeseca na kojem je Unija najavila da bi mogla započeti rad na dubljim trgovinskim vezama i na osiguravanju više novca za izbjeglice u Turskoj.

Jačanje saradnje

“U Ankari, spreman sa Von der Leyen da započnemo diskusiju sa Erdoganom o budućnosti odnosa EU-a i Turske”, napisao je Michel na Twitteru.

Reuters prenosi da su lideri EU-a, koji o Turskoj treba ponovo da raspravljaju u junu, odobrili na nedavnom samitu postepeni i uvjetni pristup jačanju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, a EU je spremna da pokrene modernizaciju carinske unije, nastavi dijalog na visokom nivou i da pregovara o viznim olakšicama za turske državljane.

Turska, koja posljednjih godina umanjuje značaj članstva u EU, kritikovala je zaključke Samita EU-a, ali je istovremeno poručila da će odgovoriti pozitivnim koracima na mogući pozitivan gest Unije.

Izvor: Agencije