Izraelski predsjednik povjerio Netanyahuu formiranje nove vlade

Dugogodišnji premijer ima na raspolaganju do šest sedmica da pokuša formirati vladu, ili bi Izrael mogao ući u pete izbore u tek nešto više od dvije godine.

Reuven Rivlin smatra da nema ničega u zakonu što sprečava Benjamina Netanyahua da obavlja dužnost (EPA)

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin povjerio je u utorak premijeru Benjaminu Netanyahuu težak zadatak formiranja vlade u podijeljenom izraelskom parlamentu, dajući ugroženom člelniku šansu da produži svoju dugu vladavinu dok se suočava sa suđenjem pod optužbama za korupciju.

Rivlin je u objavi priznao da nijedan stranački čelnik nema neophodnu podršku da formira većinsku koaliciju u 120-članom Knessetu.

Također je istakao kako mnogi smatraju da Netanyahu nije spreman obavljati premijersku dužnost u svjetlu svojih zakonskih problema, prenosi Fena, pozivajući se na Associated Press.

Rivlin je, ipak, naglasio da nema ničega u zakonu što sprečava Netanyahua da obavlja dužnost.

‘I ja strahujem za svoju zemlju’

Nakon konsultacija s predstavnicima 13 stranaka u novoizabranom parlamentu, Rivlin je izjavio da Netanyahu ima bolje šanse od svih ostalih kandidata da oformi novu vladu.

“Odlučio sam mu povjeriti taj zadatak”, kazao je Rivlin iz Jerusalema.

“To nije jednostavna odluka. Država Izrael ne smije se uzeti zdravo za gotovo. I ja strahujem za svoju zemlju”, dodao je.

Netanyahu ima na raspolaganju do šest sedmica da pokuša formirati vladu, ili bi Izrael mogao ući u pete izbore bez presedana u tek nešto više od dvije godine.

Izvor: Agencije