Iran pozvao Evropu da izvrši pritisak na SAD o nuklearnom programu

Ishod razgovora koji počinju u Beču o iranskom nuklearnom programu zavisit će prije svega od sposobnosti Evropljana da uvjere Washington da ukine sankcije Iranu, navodi Teheran.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu (EPA)
Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu (EPA)

Ishod razgovora koji u utorak počinju u Beču o iranskom nuklearnom programu zavisit će prije svega od sposobnosti Evropljana da uvjere Washington da ukine sankcije Iranu, saopštile su iranske vlasti.

Evropska unija (EU) i države potpisnice međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu zaključenog 2015. godine sastat će se u utorak u Beču da bi pripremile povratak Sjedinjenih Američkih Država tom sporazumu, prenosi Beta.

Prema Washingtonu, američka vlada će također biti predstavljena u Beču za razgovore sa Evropljanima, Rusima i Kinezima o uvjetima povratka sporazumu, uporedo sa povratkom Irana strogom poštovanju dogovora.

“Nije u pitanju bilo kakav pregovor. Pitanje je da li će Evropa podsjetiti SAD na svoje obaveze”, navela je iranska diplomatije.

Povlačenje iz sporazuma

Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Iran insistira na ukidanju američkih sankcija, dok sadašnji američki predsjednik Joseph Biden želi najprije da se Iran vrati poštovanju obaveza prema sporazumu prije razgovora o povratku SAD-a nuklearnom sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i “grupa 5 plus 1”, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO