Studija u Izraelu: Cijepljenje odraslih čini se da štiti i necijepljene oko njih

Podaci iz Izraela sugeriraju da cijepljenje odraslih štiti i necijepljene osobe koje žive u njihovoj blizini, a posebno djecu.

Gotovo trećine od 1,95 miliona korisnika sistema zdravstvene zaštite Maccabi Healthcare Services (MHS), svi stariji od 16 godina, primili su najmanje jednu dozu cjepiva do 30. januara (EPA)

Novi podaci iz Izraela, u kojemu je odmaknula kampanja cijepljenja protiv korona virusa cjepivom Pfizer/BioNTech, sugeriraju da cijepljenje odraslih štiti i necijepljene osobe koje žive u njihovoj blizini, a posebno djecu.

Gotovo trećine od 1,95 miliona korisnika sistema zdravstvene zaštite Maccabi Healthcare Services (MHS), svi stariji od 16 godina, primili su najmanje jednu dozu cjepiva do 30. januara, prenosi Hina.

Proučavajući epidemiološku situaciju u 223 zajednice naučnici su uočili da je s porastom broja cijepljenjih odraslih osoba stopa zaraze među necijepljenim korisnicima sistemima MHS-a u istim zajednicama padala – posebice među djecom.

Ohrabrujuća zaštita

MHS je drugi najveći izraelski sistem zdravstvene zaštite.

“Iako je uočena zaštita necijepljenih osoba, povezana s cijepljenjem odraslih, ohrabrujuća, potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo hoće li to i kako pomoći izgledima za kolektivni imunitet i iskorjenjivanje bolesti”, napisali su naučnici u studiji objavljenoj u srijedu na stranici medRxiv.

Studija nije prošla naučnu recenziju.

Izvor: Agencije