Blinken: SAD moraju preuzeti vodeću ulogu u globalnoj akciji vakcinacije

Dok se SAD pripremaju za prebacivanje svoje distribucije u zemlje širom svijeta, Blinken je rekao da Washington “neće trgovati dozama kao oružjem za političke usluge”.

"Ovo će biti globalna operacija bez presedana", rekao je Blinken (EPA)

Sjedinjene Američke Države moraju preuzeti vodeću ulogu u naporima da se ljudi širom svijeta vakcinišu protiv korona virusa, rekao je državni sekretar SAD-a Antony Blinken, javlja Anadolija.

Blinken je rekao da Washington ima jedinstvene sposobnosti na globalnom pogonu, počevši od razvoja vakcina, do stvaranja međunarodnih javno-privatnih partnerstava “za organizovanje masovnih, kontinuiranih javnih napora potrebnih za potpuno okončanje pandemije”.

“Ovo će biti globalna operacija bez presedana”, rekao je Blinken i dodao:

“Dužni smo prema drugim zemljama da stavimo virus pod kontrolu ovdje u SAD-u, ali uskoro će Sjedinjene Države morati pojačati rad i biti na visini zadatka širom svijeta jer Amerikanci će dugoročno biti sigurni globalnim zaustavljanjem COVID-a”.

U SAD trenutno su odobrene tri vakcine za hitnu distribuciju Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, a do sada je primijenjeno više od 167 miliona doza, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

SAD neće trgovati dozama kao političkim oružjem

Uprava za hranu i lijekove u prvoj polovini aprila razmatraće četvrtog kandidata – vakcinu AstraZeneca nakon izvještaja o fatalnim ugrušcima krvi u zemljama koje su već započele s uvođenjem tih vakcina.

U svijetu je više od 131 milion osoba zaraženo korona virusom, a više od 2,8 miliona umrlo je otkako je virus prvi put otkriven u Kini u decembru 2019. godine.

Dok se SAD pripremaju za prebacivanje svoje distribucije u zemlje širom svijeta, Blinken je rekao da Washington “neće trgovati dozama kao oružjem za političke usluge”.

“Ovdje se radi o spašavanju života. Prema našim partnerskim zemljama odnosićemo se s poštovanjem. Nećemo pretjerano obećavati i premalo ispuniti”, rekao je on i dodao:

“Održavaćemo visoke standarde za vakcine, distribuirajući samo one dokazano sigurne i efikasne. Insistiraćemo na pristupu koji se zasniva na pravičnosti”.

Izvor: Agencije