Saudijske vlasti: Umra samo za imunizirane od COVID-a

„Samo osobama imunizovanim“ od korona virusa bit će dozvoljeno da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamiji u Meki na početku ramazana.

Za vrijeme ramazana u Meku obično dolazi veliki broj vjernika iz Saudijske Arabije i drugih država (EPA)

Samo osobe koje su vakcinisane ili stekle imunitet od COVID-a 19 će moći ići da obave umru, malo hodošašće u Meki tokom ramazana koji počinje sredinom aprila, saopćile su danas saudijske vlasti, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ministarstvo za hadž je saopćilo kako će biti dozvoljeno „samo osobama imunizovanim“ od korona virusa da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamiji u Meki na početku ramazana.

Te osobe se svrstavaju u tri kategorije: one koje su dobile dvije doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izliječene od korona virusa, navele su vlasti.

Za vrijeme ramazana u Meku obično dolazi veliki broj vjernika iz Saudijske Arabije i drugih država.

Popuštanje ograničenja

Malo hodočašće, ili umra, može se obaviti tokom cijele godine za razliku od hadža koji je jednom godišnje. Malo hodočašće je prekinuto u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-a 19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mjere predostrožnosti.

Prvo je dozvoljeno da dođe samo 6.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabije dnevno za umru. Broj je zatim povećan na 15.000 dnevno za umru a 40.000 vjernika moglo je ići u Veliku džamiju za dnevne molitve. Stranim vjernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali Ministarstvo zdravlja bira države zavisno od razvoja pandemije.

Više od 390.000 slučajeva COVID-a 19 zabilježeno je u Saudijskoj Arabiji i više od 6.700 umrlih. Više od pet miliona ljudi dobilo je bar jednu dozu vakcine od ukupno 34 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije

Povezane

Već drugi petak u mjesecu ramazanu džamija Al-Aqsa u Jerusalemu ostaje zatvorena, a ulice Starog grada neobično su mirne. Palestinci koji žive u okupiranom Istočnom Jerusalemu moraju se prilagoditi novom načinu obilježavanja ramazana, dok se suočavaju s ekonomskom nesigurnošću usljed izolacije.  

Published On 01 May 2020

Vrlo je vjerovatno da građani Bosne i Hercegovine ove godine neće moći otići na hadž.

opinion by Mirnes Kovač
Published On 07 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO