Turska: Izjava penzioniranih admirala izazvala buru

Admirali su kritizirali prijedlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montreuxa, kojim je reguliran brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli.

Sporazumom iz Montreuxa reguliran je brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli (Getty)

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan ocijenio je danas da je saopštenje bivših admirala, koji su dali podršku Konvenciji iz Montrea od prije 85 godina, prevazišlo slobodu izražavanja i da poziva na vojni puč, prenio je Tanjug pozivajući se na Reuters.

Izjava koju su potpisala 103 turska admirala u penziji izazvala je ranije u nedjelju oštre reakcije državnih zvaničnika u Ankari, koji su je povezali s prethodnim pokušajima vojnog puča.

Admirali su kritizirali prijedlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montreuxa, postignutog još 1936. godine, kojim je reguliran brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno more s Mramornim i Crnim morem.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay uporedio je izjavu admirala sa “zviždukanjem uplašene kukavice na groblju“, a potpredsjednik vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Numan Kurtulus nazvao je potpisnike “zaljubljenicima u staru Tursku, koji sebe vide iznad volje nacije“, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

‘Evociranje perioda vojnih udara’

“Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sporazuma u Montreuxu, kao dio razgovora o izgradnju Istanbulskog kanala [koji bi trebao premostiti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele] dočekana je sa zabrinutošću. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreuxu, jer je taj akt značajno mjesto u održanju Turske”, poručili su penzionirani turski admirali.

Ibrahim Kalin, predstavnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ocijenio je da izjava pezioniranih admirala evocira period “vojnih udara“ i čini da oni izgledaju “smiješno i patetično”.

U reakciji iz Ministarstva odbrane Turske se kaže da se oružane snage ne mogu koristiti “kao oruđe za pohlepu, ambicije i lične ciljeve onih koji nemaju nikakve dužnosti, niti odgovornost”.

Izvor: Agencije