Kurz: Austrija će vakcinisati Sputnjikom sve koji žele

U narednih 100 dana ponudit ćemo prvu dozu vakcine, a ako budemo koristili Sputnjik, ubrzat ćemo proces, rekao je austrijski kancelar.

Sebastian Kurz je ranije rekao da su Moskva i Beč u završnoj fazi pregovora o kupovini ruske vakcine (EPA)

Austrija će u narednih 100 dana vakcinisati protiv korona virusa ruskim cjepivom Sputnjik V sve građane koji to žele, kako bi ubrzala proces imunizacije stanovništva, izjavio je kancelar Sebastian Kurz.

“Zbog činjenice da mnoge farmaceutske kompanije u Evropskoj uniji dostavljaju samo 50 posto dogovorenih vakcina, u narednih 100 dana ćemo imati priliku ponuditi bar prvu dozu vakcine svima koji se žele vakcinisati. Ako budemo koristili Sputnjik, moći ćemo ubrzati proces”, rekao je on u obraćanju povodom uskršnjih praznika.

‘Do maja smanjiti pritisak na bolnice’

Austrija u aprilu planira vakcinisati ljude od 65 godina i starije, u maju one preko 50 godina, a u junu ostale starosne grupe kako bi se život mogao vratiti u normalu u ljeto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Nadamo se da ćemo vakcinacijom starijeg stanovništva uspjeti do maja smanjiti pritisak na bolnice i ukidati restrikcije, ćemu se svi nadamo”, kazao je Kjurz.

Kancelar je ranije rekao da su Moskva i Beč u završnoj fazi pregovora o kupovini ruske vakcine te da će je Austrija moći naručiti već naredne sedmice.

Izvor: Agencije