Zatvorenik Guantanama se žali UN-u

Pravna zastupnica Abu Zubaydaha u petak je rekla kako će žalbu predati UN-ovoj Radnoj grupi za proizvoljno zatvaranje.

Kao i većina drugih 40-ak zatvorenka u Guantanamu, Zubaydah nikada nije zvanično optužen i neograničeno je zatvoren (AP)

Zatvorenik u Guantanamu navodi kako su ga mučili američki voditelji zatvora nakon napada 11. septembra i najavio je žalbu UN-u zbog 19-godišnjeg pritvora koji još nije okončan, navela je njegova advokatica, prenose agencije.

Helen Duffy, pravna zastupnica Abu Zubaydaha, u petak je rekla kako će žalbu predati UN-ovoj Radnoj grupi za proizvoljno zatvaranje, a žalba će se odnositi na Sjedinjene Američke Države i drugih šest država, te će se tražiti intervencija Grupe.

Pedesetogodišnji Saudijac rodom iz Palestine, čije je pravo ime Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, pritvoren je u Pakistanu marta 2002. pod sumnjom da je viši pripadnik al-Kaide koji je pomogao pri planiranju napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Simuliranje davljenja

Kako navodi njegova advokatica, predat je kasnije CIA-u koja ga je „provela“ serijom tajnih lokacija u nekoliko država gdje je navodno brutalno ispitivan.

On je prvi u seriji zatvorenika koji je prošao kroz simuliranje davljenja i druge sada zabranjene tehnike koje su američki obavještajci koristili kako bi dobili informacije o drugima u grupi.

Na Guantanamo je prebačen 2003. godine i dan-danas je tamo. Američki zvaničnici su priznali od tada kako nikada nije bio pripadnik al-Kaide niti važna ličnost neke zabranjene grupe.

Dodatno, jedan FBI agent koji ga je ispitivao rekao je kako je lako sarađivao prije mučenja i nije imao više ništa za reći kada je bio podvrgnut CIA-inim metodama mučenja.

Bez zvanične optužbe

Kao i većina drugih 40-ak zatvorenka u Guantanamu, Zubaydah nikada nije zvanično optužen i neograničeno je zatvoren.

„Njegov pritvor nema osnova u međunarodnom zakonu i vrijeđa sve principe poštenog procesa“, navodi se u saopćenju advokatice Duffy.

Peticijom će se tražiti da UN-ova agencija zahtijeva od SAD-a da ga se oslobodi.

Također će se tražiti od šest drugih država koje su učestvovale u njegovom stradanju – Velike Britanije, Tajlanda, Afganistana, Litvanije, Poljske i Maroka – iskoriste svoje ovlasti kako bi osigurale njegovo oslobađanje i izmještanje.

Izvor: Agencije