UEFA se pridružuje ‘totalnoj tišini’ na društvenim mrežama

Engleski klubovi najavili potpunu tišinu na društvenim mrežama Engleskog nogometnog saveza.

Od početka godine više je nogometaša vrijeđano na društvenim mrežama (EPA)

UEFA je objavila da će se od petka do ponedjeljka  na društvenim mrežama pridružiti ‘totalnoj tišini’ koju su pokrenuli engleski nogometni klubovi u znak prosvjeda protiv rasističkih uvreda čije su žrtve nogometaši, prenosi Hina.

“Ima zlostavljanja i na terenu i na društvenim mrežama. To je neprihvatljivo i treba to okončati uz pomoć javnosti, zakonskih tijela i jakih društvenih mreža”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Dopustiti kulturi mržnje da raste bez kažnjavanja je opasno, ne samo za nogomet nego za cijelo društvo”, dodao je Čeferin.

Engleski klubovi su najavili potpunu tišinu na društvenim mrežama Engleskog nogometnog saveza, klubova Premier League i druge engleske lige te ženske Super Lige i to od 14:00 sati u petak do 22:59 sati u ponedjeljak.

Vrijeđanja na društvenim mrežama

Ta akcija, u kojoj će sva tijela engleskog nogometa “zatvoriti svoje račune na Facebooku, Twitteru i Instagramu”, predstavlja “odgovor na kontinuirano diskriminatorno zlostavljanje koje na društvenim mrežama podržavaju i sportaši i brojne druge osobe iz javnog života povezane s nogometom”.

Odluka o pokretanju ove akcije donesena je nakon što su sličnu akciju proveli škotski prvoligaš Rangers i engleski klubovi Birmingham i Swansea čiji su nogometaši Yan Dhanda, Ben Cabango i Jamal Lowe nedavno bili žrtve rasističkog vrijeđanja na internetu.

Od početka godine više je nogometaša Manchester Uniteda, poput Anthonyja Martiala i Marcusa Rashforda, kao i Reecea Jamesa iz Chelsea, bilo vrijeđano na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada