Šta se zna o indijskom soju virusa koji hara Azijom?

Soj virusa nazvan B.1.617 je pronađen u još 17 država što zabrinjava mnoge.

Naučnici proučavaju šta je to dovelo do neočekivanog porasta i posebno da li je soj novog korona virusa, koji je prvi put otkriven u Indiji, kriv za ovakvo stanje (Reuters)

Indija ovog mjeseca bilježi ogroman skok u povećanju broja zaraženih korona virusom, a politička i finansijska prijestolnica New Delhi i Mumbai ostaju bez kreveta u bolnicama, kisika i lijekova, navodi agencija Reuters.

Naučnici proučavaju šta je to dovelo do neočekivanog porasta i posebno da li je soj novog korona virusa, koji je prvi put otkriven u Indiji, kriv za ovakvo stanje. Soj virusa nazvan B.1.617 je pronađen u još 17 država što zabrinjava mnoge.

Ovo su osnove:

Šta je indijski soj?

Soj virusa B.1.617 sadržava dvije ključne mutacije na vanjskom „šiljku“ virusa kojim se on kači za ljudske ćelije, navodi viši indijski virolog Shahid Jameel.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako je dominantna linija B.1.617 prvi put nađena u Indiji prošlog decembra, premda je ranija varijanta ustanovljena u oktobro 2020.

Iz WHO-a su naveli kako je riječ o „soju od interesa“, nagovijestivši kako bi on mogao imati još mutacija kojim bi se virus brže prenosio, izazivao teže bolesti i izbjegavao imunitet zadobiljen vakcinom.

Drugi sojevi sa poznatim opasnostima, poput onih iz Velike Britanije, Brazila i Južne Afrike, označeni su „sojevima brige“, što je viši nivo opasnosti.

Da li su sojevi odgovorni za skok?

Teško za reći, navodi Reuters.

Iz WHO-a navode kako je hitno potrebna obimna studija. Studije iz laboratorija na osnovu ograničene veličine uzorka nagovještavaju kako se virus brže prenosi. Situacija je komplicirana jer je soj B.111 otkriven u Velikoj Britaniji „zaslužan“ za povećanje broja zaraženih u nekim dijelovima Indije.

U New Delhiju je broj zaraženih britanskim sojem skoro udvostručen u drugoj polovini marta, navodi Sujeet Kumar Singh, direktor Nacionalnog centra za kontrolu bolesti.

Sa druge strane, indijski soj je jako prisutan u Mararashri, dijelu države koji je najgore pogođen trenutnom situacijom, dodaje Singh.

Chris Murray sa Univerziteta u Washingtonu navodi kako sami broj oboljelih u Indiji tokom kratkog perioda sugerira kako „soj bjegunac“ možda nadjačava svaki raniji imunitet od prirodnih infekcija.

„Najvjerovatnije je to B.1.617“, dodao je i upozorava kako ima jako malo podataka o genetskom slijedu indijskog korona virusa, te kako su mnogi slučajevi također povezani sa britanskim i južnoafričkim sojevima.

Carlo Federico Perno, šef mikrobiološke i imunološke dijagnostike u rimskoj bolnici Bambino Gesu, kaže kako sam indijski soj nije razlog ovakve situacije u ovoj azijskoj državi i ukazuje na ogromne skupove.

Premijer Narendra Modi je na udaru kritika zbog dozvole organiziranja ogromnih političkih skupovai vjerskih festivala na kojima se jako puno širio virus proteklih sedmica.

Pomažu li vakcine?

Jedna pozitivna stvar je činjenica da vakcine možda pružaju dobru zaštitu.

Glavni savjetnik Bijele kuće za medicinska pitanja Anthony Fauci ranije ove sedmice je rekao kako preliminarni dokazi iz laboratorija ukazuju da izgleda kako Covaxin, vakcina razvijena u Indiji, ima kapacitet da zaustavi širenje soja.

Javno zdravstvo Engleske navodi kako radi sa međunarodnim partnerima, ali i kako nema dokaza da indijski soj i dva srodna soja izazivaju teža oboljenja ili da su otporniji na vakcine koje su trenutno u upotrebi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO