Rusija: Osam zvaničnika EU dobilo zabranu ulaska u zemlju

Moskva uvela zabranu za evropske zvaničnike u znak odmazde zbog sankcija koje je EU nametnula ruskim građanima.

Rusija je još jednom kritizirala sankcije EU i optužila Brisel za protivrusku histeriju (EPA)
Rusija je još jednom kritizirala sankcije EU i optužila Brisel za protivrusku histeriju (EPA)

Rusija je zabranila ulazak za osam zvaničnika iz zemalja Evropske unije, u znak odmazde zbog sankcija koje je EU nametnula ruskim građanima, uključujući i dvoje zvaničnika Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su među dužnosnicima kojima je ulazak u Rusiju zabranjen i potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova i predsjednik Evropskog parlamenta  David Sassoli, prenosi Hina.

‘Protivruska histerija’

Berlinski glavni tužitelj Joerg Raupach također je na popisu, što je odgovor na odluku EU iz marta kada je zabranjen ulazak u Uniju visokim ruskim zvaničnicima zbog njihove uloge u zatvaranju opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog.

Rusija je još jednom kritizirala sankcije EU i optužila Brisel za protivrusku histeriju.

“EU nastavlja politiku nelegitimnih jednostranih sankcija protiv ruskih građana i organizacija”, kaže se u saopćenju ministarstva koje je citirala agencija Tass.

“Samo u martu 2021, šestero Rusa bili su predmet nezakonitih restrikcija EU. Ta praksa u suprotnosti je s poveljom UN-a i temeljnim normama međunarodnog prava. Uz to, zapadni mediji namjerno šire protivrusku histeriju”, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO