Pfizer počinje izvoziti doze napravljene u SAD-u

S porastom pritiska na SAD da pomogne drugim zemljama u borbi protiv pandemije, prve doze Pfizera napravljene u ovoj zemlji poslane su u Meksiko.

Bogate vlade pokušavale su se opskrbiti vakcinama protiv COVID-19 kompanija Pfizer i Moderna, zbog njihove visoke učinkovitosti (EPA)
Bogate vlade pokušavale su se opskrbiti vakcinama protiv COVID-19 kompanija Pfizer i Moderna, zbog njihove visoke učinkovitosti (EPA)

Ovosedmična pošiljka Pfizerovih vakcina u Meksiko uključuje doze proizvedene u američkoj tvornici, prve od očekivanog kontinuiranog izvoza doza iz SAD-a, rekao je dobro upućen izvor agenciji Reuters.

Pošiljka vakcina proizvedena u Pfizerovoj tvornici Kalamazoo u državi Michigan označena je kao prva isporuka u inozemstvo iz američkih postrojenja nakon što je krajem marta isteklo ograničenje izvoza doza iz Trumpove ere, rekao je izvor u četvrtak.

Sa napretkom vakcinacije u SAD-u, raste i pritisak na američku vladu da pošalje višak vakcina drugim zemljama kojima su vakcine očajnički potrebne. Mnoge zemlje u kojima se virus još uvijek širi trude se nabaviti zalihe vakcine kako bi im pomogle u smirivanju pandemije.

Bogate vlade pokušavale su se opskrbiti vakcinama protiv COVID-19 kompanija Pfizer i Moderna, zbog njihove visoke učinkovitosti i sigurnosnih problema s proizvodnjom i privremenom obustavom vakcina AstraZeneca i Johnson&Johnson.

Pfizer je do sada isporučio više od deset miliona doza u Meksiko, postavši najveći dobavljač vakcine protiv COVID-19 toj zemlji.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech opskrblju druge zemlje dozama iz svog glavnog evropskog proizvodnog pogona u Belgiji.

Ministarstvo zdravlja Meksika saopćilo je da ove sedmice dobija dva miliona doza Pfizera. Od srijede je iz Belgije stiglo više od milion doza, a ove sedmice se očekuje još oko milion doza. Reuters nije mogao dobiti potvrdu da li će sve preostale doze stići iz Michigana.

Pfizer će iskoristiti dodatne kapacitete u američkim pogonima za isporuku vakcina u inozemstvo, a u isto vrijeme će nastaviti svoju obavezu opskrbe SAD-a, rekao je izvor, dodajući da će ovaj proizvođač lijekova isporuke vršiti i iz Belgije.

Višak zaliha

Pfizer je rekao da će do sredine godine svake sedmice u SAD-u proizvesti do 25 miliona doza, što je više nego što je potrebno da se ispuni obavezna isporuka od 300 miliona doza SAD-u do kraja jula.

Kompanija očekuje da će proizvesti čak 2,5 milijarde doza vakcine 2021. i već ima ugovore o isporuci više od milijarde vakcina vladama širom svijeta.

Dogovor koji je Pfizer prošle godine potpisao s Bijelom kućom podrazumijevao je zabranu isporuka doza iz SAD-a u druge zemlje do 31. marta, prema izvoru i američkom dužnosniku koji nije želio biti imenovan, jer nije ovlašten davati izjave medijima.

Američka kampanja vakcinacije bila je među najbržim i najuspješnijim na svijetu. Prema saveznim podacima ažuriranim u četvrtak, do sada je primijenjeno gotovo 240 miliona doza na 140 miliona stanovnika.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da će zemljama u potrebi izvesti do 60 miliona doza vakcine protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca koje su proizvedene u američkom pogonu te zemlji.

Dužnosnici su u ponedjeljak rekli kako SAD više nemaju potrebu za vakcinom AstraZenece kako bi ispunile svoj cilj da do ljeta imaju dovoljno vakcina za sve Amerikance.

Američka vlada je u nedjelju saopćila da će odmah isporučiti sirovine za COVID-19 vakcinu, medicinsku opremu i zaštitinu opremu u Indiju, zemlju koja je postala epicentar pandemije, a čiji je zdravstveni sistem na rubu kolpasa. Još uvijek nije obećana isporuka gotovih vakcina u Indiju.

Izvor: Agencije

Povezane

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njen američki partner Pfizer saopštili su da će Evropskoj uniji dostaviti još 100 miliona doza svojih vakcina protiv novog korona virusa.

19 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO