Papi veće ovlasti u procesuiranju biskupa i kardinala

Novi zakon jasno navodi da su vatikanski državni tužioci nadležni za kardinale i biskupe i da im je potrebna samo papina saglasnost da nastave istrage protiv njih.

Novim zakonom se papi daju veće ovlasti (EPA)

Vatikan je donio novi zakon kojim se papi daju veće ovlasti i otklanjaju neke pravne prepreke u procesuiranju biskupa i kardinala pred krivičnim sudom.

Novi zakon je objavljen danas i jasno navodi da su vatikanski državni tužioci nadležni za kardinale i biskupe i da im je potrebna samo papina saglasnost da nastave istrage protiv njih, piše AP, prenosi Tanjug.

Okončanje korupcije

Zakonom je ukinuta uredba iz 2020. godine kojom je bilo precizirano da samo najviši Apelacioni sud, koji se sastoji od tri sudije kardinala, može da procjenjuje postupke kardinala i biskupa optuženih za krivična djela.

Smatra se da je ova reforma još jedan signal pape Franje, nakon višegodišnjih najava o okončanju korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti u Svetoj stolici, kojom se preduzimaju i konkretni koraci da se kardinali i biskupi umiješani u takve radnje pozovu na odgovornost.

Izvor: Agencije

Povezane

Trebalo bi da se preispitamo zbog još jedne tragedije, rekao je papa Franjo, nakon što je u Sredozemnom moru stradalo najmanje 130 migranata.

Published On 26 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO