Erdogan: Neće biti problema u opskrbi Turske vakcinama

Upitan kada će biti dostupna domaća vakcina, Erdogan je kazao kako univerziteti i nekoliko farmaceutskih kompanija intenzivno rade na tome.

Značajne količine vakcina Sputnik doći će iz Rusije, poručio Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako neće biti problema u opskrbi te zemlje vakcinama, te da trenutno imaju dovoljne količine vakcina protiv korona virusa, javlja Anadolija.

Erdogan je džumu-namaz, zajedničku molitvu muslimana petkom, obavio u džamiji “Hz. Alija”, na Uskudaru, u Istanbulu, nakon čega je dao izjavu medijima.

Tom prilikom upitan je za tok procesa vakcinacije.

”Ne prihvatam da ćemo imati bilo kakvih problema u opskrbi vakcinama. Trenutno imamo dovoljno vakcina. U pregovorima smo s Rusijom i dolazi vakcina Sputnik“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako su razgovori u toku, a ako bude potrebno razgovarat će i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Turski univerziteti rade na izradi vakcine

”Značajne količine vakcina Sputnik doći će iz Rusije. Također, imamo i obećanja BioNTecha, iz Njemačke, i ta vakcina dolazi. Govorim o pojedinim mogućnostima jer još uvijek nisam obavio razgovor, ali u prvoj polovini narednog mjeseca imat ćemo razgovor i s Xijem Jinpingom (predsjednikom Kine, op.a). I tu očekujemo dolazak značajnih količina vakcina, tako da ne vjerujem da će biti vanrednih situacija“, rekao je Erdogan.

Upitan kada će biti dostupna domaća vakcina, Erdogan je kazao kako univerziteti i nekoliko farmaceutskih kompanija intenzivno rade na tome.

”Čini mi se, a to govorim na osnovu onoga što su oni meni rekli, da bi proizvodnja trebala početi u septembru, oktobru. Univerziteti poput Erciyesa, pa i Univerziteta u Ankari, rade na tome i vrlo vjerovatno je da će i tu u septembru, oktobru početi proizvodnja“, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO