Austrijanci djeci daju testove za covid u obliku lizalica

U pet bečkih vrtića provodi se istraživanje koliko su dječiji testovi precizni i mogu li ući u širu primjenu.

COVID testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, autorica i jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji (EPA)

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominanta u dijelu evropskih država, moglo ubrzati širenje korona virusa među mladima i djecom.

To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje vakcinisanja, piše agencija France Presse a prenosi Hina.

Kako bi „pratili zarazu“ i pružili „razumnu alternativu za testiranje“, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 hiljada testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade.

Test gotov za nepunih 17 minuta

Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa sedmično.

Na uputama piše: „Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat“.

Nakon prvotnog razočaranja što nemaju žarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego sliče na „preuveličan“ klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.

„Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je“, rekao je, pa dodao da „misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strože kontrole“.

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, čelnica laboratorija u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autorica jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji.

Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestolnice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu.

„Imam ideju i za to“, odgovorila je Foedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu.

Izvor: Agencije