Video: Američki nosač prošao Suezom, promet se normalizira

U subotu će Suecskim kanalom kroz obje strane proći 85 brodova koji su čekali njegovu deblokadu.

Grupa američkog nosača aviona počela je s operacijama podrške borbi protiv ISIL-a (Reuters)
Grupa američkog nosača aviona počela je s operacijama podrške borbi protiv ISIL-a (Reuters)

Posljednji brodovi koji su čekali isplovljavanje kroz Suecki kanal, jer je ogromni kontejnerski brod zapriječio prolaz, u subotu će proći kroz kanal, objavila je Uprava Sueckog kanala.

Sueckim kanalom je prošao i američki nosač aviona “USS Dwight D. Eisenhower”.

Američki zvaničnici tvrde da je grupa tog nosača aviona 31. marta počela s operacijama podrške borbi protiv snaga oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Osama Rabie, čelnik Uprave kanala (SCA), kazao je kako se očekuje da će 85 brodova proći kroz Suez, s obje strane, u subotu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Među njima je i 61 brod, od ukupno 422 koji su čekali ispred Sueckog kanala kada je oslobođen nasukani kontejnerski brod “Ever Given”, rekao je Rabie.

Poremećaj lanca opskrbe

Nasukavanje 400 metara dugog “Ever Givena” u vitalnoj trgovinskoj arteriji 23. marta poremetilo je međunarodne lance opskrbe, a posebnim timovima za spašavanje trebala je gotovo sedmica kako bi oslobodili brod.

SCA je u srijedu počeo istragu o uzrocima nasukavanja “Ever Givena” i šestodnevne blokade Sueskog kanala, poručio je Rabie za televiziju MBC Masr kasno u petak.

“Istraga dobro napreduje i trajat će još dva dana, nakon čega ćemo objaviti rezultate”, dodao je čelnik Uprave Sueskog kanala.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO