Svjedočenje poručnika: Chauvin primijenio nepotrebnu silu

Ako vam je koljeno na vratu neke osobe, to je može ubiti, rekao je Richard Zimmerman na suđenju za ubistvo Georgea Floyda.

Okretanje osobe licem ka podlozi i toliko dugo držanje koljena na vratu je suvišno, rekao je svjedok (Al Jazeera)
Okretanje osobe licem ka podlozi i toliko dugo držanje koljena na vratu je suvišno, rekao je svjedok (Al Jazeera)

Policajac Derek Chauvin koristio se potpuno nepotrebnom silom dok je koljenom pritiskao vrat Georgea Floyda tokom hapšenja prošlog maja, izjavio je detektiv Richard Zimmerman petog dana sudskog procesa po optužbama za ubistvo koji se u Minneapolisu vodi protiv bivšeg policajca.

“Potpuno nepotrebno. Ako vam je koljeno na vratu neke osobe, to je može ubiti“, rekao je Zimmerman, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema njegovim riječima u svjedočenju, policajci su odgovorni za uhapšene i obučeni su za pružanje prve pomoći povrijeđenom ili rastrojenom pritvoreniku, čak iako su upoznati s time da na mjesto događaja stiže Hitna pomoć.

Ukazao je i da su policajci obučeni da na bilo koju prijetnju odgovore isključivo proprocionalnom silom i dodao da je nivo prijetnje rapidno smanjen kada policajci osobi stave lisice.

‘Policajci nisu bili ugroženi’

Upozorio je i na opasnosti ostavljanja osobe da leži na leđima.

“Kada ste stavili lisice, osobu je potrebno što prije premjestiti iz položaja u kojem leži na leđima, jer to otežava disanje“, istakao je Zimmerman tokom svjedočenja.

Oštro se usprotivio načinu na koji su Chauvin i njegove kolege na mjestu događaja savladali Floyda.

“Okretanje osobe licem ka podlozi i toliko dugo držanje koljena na vratu je jednostavno suvišno. Nisam vidio razlog zbog kojeg bi se policajci osjećali ugroženo, jer to je inače razlog zbog koga bi se mogla primijeniti tolika količina sile“, zaključio je svjedok.

Zimmerman se policiji Minnesote pridružio 1985. godine, a 25. maja 2020. godine, kada je Floyd uhapšen, pozvan je na mjesto događaja.

Suđenje Chauvinu nastavlja se u ponedjeljak.

Izvor : Agencije

Povezane

Policajac koji je ubio Georgea Floyda prvi put se pojavljuje pred sudom u Minnesoti – videom iz zatvora. Derek Chauvin optužen je za ubistvo Floyda, koji je umro nakon što je Chauvin pritiskao njegov vrat koljenom o pod. Chauvin je uhapšen 29. maja, i suočen je s mogućom kaznom do četrdeset godina, nakon što je tužilaštvo […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO