SAD ukinuo Trumpove sankcije Međunarodnom krivičnom sudu

Nastavit će se protivljenje namjeri suda u Hagu da istražuje predmete vezane uz Afganistanu ili Izrael, rekao je državni sekretar Antony Blinken.

Mjere su bile neprimjerene i neučinkovite, naveo je Antony Blinken (Reuters)
Mjere su bile neprimjerene i neučinkovite, naveo je Antony Blinken (Reuters)

Administracija Joea Bidena ukinula je sankcije sudijama i osoblju Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koje je nametnuo bivši predsjednik Donald Trump.

Američki državni sekretar Antony Blinken naveo je u saopćenju da će se SAD nastaviti protiviti namjeri ovog suda da istražuje predmete vezane uz Afganistanu ili Izrael.

Washington želi razmatrati te slučajeve “radije u dijalogu sa svim sudionicima procesa povezanog s ICC-om nego nametanjem sankcija”, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Biden je “opozvao” predsjedničku uredbu iz juna prošle godine kojom je dopušteno kažnjavanje sudija, “čime se prekida prijetnja ekonomskim sankcijama i viznim ograničenjima”, objavljeno je.

Protiv progona američkih vojnika

“Ukinute su sankcije koje je prethodna vlada uvela tužiteljici ICC-a Fatou Bensoudi” i još jednom dužnosniku, Phakiso Mochochoko, kao i nekoliko viznih ograničenja uvedenih 2019. godine članovima osoblja suda u Hagu.

“Te odluke ocrtavaju našu analizu prema kojoj su te mjere bile neprimjerene i neefikasne”, rekao je državni sekretar.

Trumpova administracija je u septembru sankcionirala tužiteljicu u sklopu do sada neviđene ofanzive na ICC kako bi se upozorilo protiv bilo kakvog krivičnog progona američkih vojnika i njihove upletenosti u sukob u Afganistanu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO