Iran ne želi korak po korak, traži da SAD ukine sve sankcije

Prihvatljivost postepenog ukidanja sankcija Iranu više nije na stolu, tvrde iz Teherana.

Iran namjerava koristiti šest klastera uređaja IR-2m u Natanzu kako bi uranij pročišćavao do pet postotne fisijske čistoće (EPA)
Iran namjerava koristiti šest klastera uređaja IR-2m u Natanzu kako bi uranij pročišćavao do pet postotne fisijske čistoće (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana ocijenilo je u subotu da je postepeno ukidanje, “korak po korak”, sankcija toj zemlji potpuno neprihvatljivo.

“Konačan stav Irana je ukidanje svih američkih sankcija”, citirala je iranska televizija glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Saeda Khatibzadeha, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovorica State Departmenta Jalina Porter izjavila u petak da će fokus razgovora sljedeće sedmice u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama iz 2015. godine biti na koracima koje Teheran treba preduzeti kako bi svoju politiku usaglasio s tim sporazumom.

Teheran bio otvoren za dogovor

Sporazum Irana s velikim silama (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) iz 2015. godine predviđa ograničavanje iranskog nuklearnog programa na mirnodopske svrhe u zamjenu za ukidanje sankcija.

Khatibzadeh je rekao da SAD treba ukinuti sve sankcije koje je nametnuo bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je 2018. godine napustio sporazum i vratio Iranu žestoke sankcije.

Iran je ranije govorio da je otvoren za dogovor o postepenom ukidanju sankcija, ali je promijenio poziciju nakon što je Joe Biden od dolaska u Bijelu kuću odbijao ukinuti ih, govoreći da Teheran prvo treba početi poštovati odredbe sporazuma.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO