Trump: Istraga protiv Giulianija ‘vrlo nepoštena’

Savezna policija je pretražila stan Giulianija, bivšeg gradonačelnika New Yorka, i zaplijenila elektroničke uređaje okviru istrage o njegovim poslovima u Ukrajini.

Giulianijev odvjetnik Bob Costello potvrdio je da su nalozi za pretres izvršeni i da su vlasti zaplijenile elektroničke uređaje (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u četvrtak saveznu istragu protiv Rudyja Giulianija i rekao da nema pojma što su agenti tražili u stanu i u uredu njegova bivšeg osobnog advokata, prenosi Hina.

Savezna policija u srijedu je pretražila newjorški stan Giulianija, bivšeg gradonačelnika New Yorka, i zaplijenila elektroničke uređaje okviru istrage o njegovim poslovima u Ukrajini. Zasad nije službeno optužen.

“To je jako, jako nepošteno”, rekao je Trump televiziji Fox u telefonskom intervjuu. “Rudy je patriot koji voli ovu zemlju i nemam pojma što su tražili, što su radili”, dodao je.

Giulianijev odvjetnik Bob Costello potvrdio je da su nalozi za pretres izvršeni i da su vlasti zaplijenile elektroničke uređaje, uključujući Giulianijev mobitel, sugerirajući da je istraga politički motivirana.

“Gradonačelnik Giuliani ne samo da je negirao ovu optužbu, već je dva puta u posljednje dvije godine putem svog odvjetnika Boba Costella ponudio da pokaže kako je ona u potpunosti neistinita”, navodi se u izjavi. “No ponuda je oba puta odbijena”.

Zapljenjeni elektronički uređaji

Costello je dodao kako je zaplijenjena elektronika “prepuna” podataka zaštićenih privilegijom advokata i klijenta.

Na upit ni glavni tužitelji Manhattana ni FBI nisu potvrdili tu informaciju.

Prema New York Timesu, pozivajući se na anonimne izvore, savezni tužitelji na Manhattanu, nakon što su dobili nalog za pretres njegovog stana u četvrti Upper East Side, zaplijenili su “elektroničke uređaje”, uključujući telefone, u velikom broju.

Govoreći pred ulazom u očevu stambenu zgradu, Andrew Giuliani, koji razmišlja o kandidaturi za guvernera New Yorka, kazao je kako je pretraga “krajnje uznemirujuća”, “odvratna”, “apsolutno apsurdna” i optužio Ministarstvo pravosuđa da je djelovalo iz političkih razloga.

“Ovo je nastavak polarizacije Ministarstva pravosuđa, koja mora prestati. Ako se to može dogoditi predsjednikovom bivšem advokatu, može se dogoditi bilo kojem Amerikancu,” kazao je.

Istraga se vodi mjesecima

Federalni agenti u srijedu su izvršili nalog za pretres i u kući Victorije Toensing i Josepha diGenove, koji su supružnici, Giulianijevi saradnici i bivši tužitelji, te oduzeli Toensingov mobitel.

Savezni tužitelji već mjesecima vode istragu o Giulianijevu lobiranju u Ukrajini, napose o mogućnosti da je bivši osobni advokat Donalda Trumpa, i sam bivši savezni tužitelj Manhattana, 2019. posredovao kod Trumpove vlade u ime ukrajinskih dužnosnika i poduzetnika, piše više glasila.

Protiv Giulianija (76) nije podignuta optužnica i glavni tužitelji nisu nikad službeno govorili o toj istrazi.

No u jesen 2019. našao se u središtu ukrajinske afere koja je uzdrmala Trumpov mandat. Tada se otkrilo da je Rudy Giuliani pokušavao uvjeriti Kijev da objavi informacije neugodne za Joea Bidena, što je pridonijelo pokretanju postupka za opoziv američkog predsjednika.

Dvojica koji su za njega radili u Ukrajini, Lev Parnas i Igor Fruman, optuženi su krajem 2019. u New Yorku za kršenje zakona o financiranju izborne kampanje.

Odnos sa Ukrajinom

Iako nalog za pretragu ne znači da je Giuliani počinio zločin, on signalizira da su istražitelji imali razloga vjerovati da se dogodilo kriminalno ponašanje i uvjerili suca da bi pretraga mogla otkriti dokaze o zločinu.

“Ovo je seizmički trenutak u istrazi”, rekla je Jessica Levinson, profesorica na Pravnom fakultetu Loyola u Los Angelesu.

“Velika je stvar izvršiti nalog za pretres koji se odnosi na odvjetnika zbog pitanja privilegiranja advokata i klijenta”, dodala je. “Još je veća stvar izvršiti nalog za pretres advokata koji je radio za bivšeg predsjednika.”

Giuliani se proslavio 1980-ih kao glavni savezni tužitelj na Manhattanu, a kasnije je stekao nacionalnu slavu kao “američki gradonačelnik” pomažući New Yorku da se oporavi od napada 11. septembra 2001. godine, a proglašen je “Osobom godine” časopisa Time.

No, Giulianijeva je slika zamrljana njegovim odnosima s Ukrajinom, a nedavno i nizom neutemeljenih tvrdnji o izbornoj prijevari kako bi se poništili prošlogodišnji izborni rezultati i Trumpu dodijelio drugi mandat u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije