PAHO: Pandemija ubrzava na zapadnoj hemisferi

Pandemija ne da nije gotova u Sjevernoj i Južnoj Americi, ona ubrzava, upozorio je ured Svjetske zdravstvene organizacije.

U prošloj sedmici u dvije Amerike je zaraženo više od 1,4 miliona ljudi, a 36.000 ih je umrlo (EPA)

Pandemija COVID-a 19 u Sjevernoj i Južnoj Americi ubrzava i stoga su važne pravednija raspodjela vakcina i preventivne mjere, rekla je čelnica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO).

“Naša regija je i dalje pod stiskom ove pandemije. U nekoliko država Južne Amerike je pandemija u prva četiri mjeseca ove godine bila puno gora nego 2020”, rekla je Carissa Etienne.

“To pokazuje da ćemo ovu pandemiju pobijediti samo kombinacijom brzog i pravednog pristupa vakcinama i efikasnim preventivnim mjerama. Pandemija ne da nije gotova, ona ubrzava“, dodala je.

Ubrzanje pandemije

U prošloj sedmici u dvije Amerike je zaraženo više od 1,4 miliona ljudi, a 36.000 ih je umrlo, što znači da je jedan od četiri smrtna slučaja povezanih s COVID-om 19 u svijetu bilo na zapadnoj hemisferi.

Etiene je naglasila broj novozaraženih u Kanadi, koji je po prvi put od početka pandemije prestigao SAD, ubrzanje pandemije na karipskom području i u Centralnoj Americi.

Navela je i primjer Kostarike koja je prošle sedmice imala povećanje broja zaraženih od 50 posto te druge visoke brojeve u Južnoj Americi.

Direktorica PAHO-a pozvala je države s većim zalihama vakcina da razmotre doniranje američkim zemljama.

PAHO je regionalni ured za dvije Amerike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izvor: Agencije