Njemačka u jednom danu vakcinisala milion ljudi

“Po prvi put smo u roku jednog dana uspjeli vakcinisati više od jedan posto stanovništva”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn.

Njemačka u sljedećim sedmicama namjerava ubrzati proces vakcinisanja (EPA)

Njemačka je u srijedu zabilježila dnevni rekord po broju vakcinisanja s preko milion vakcinisanih građana, rekao je četvrtak ministar zdravstva Jens Spahn te je dodao kako je istodobno usporen treći pandemijski val, prenosi Hina.

“Po prvi put smo u roku jednog dana uspjeli vakcinisati više od jedan posto stanovništva”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn na konferenciji za medije.

On je objasnio kako je do sada prvu vakcinu primilo 25,9 posto građana Njemačke, a u potpunosti je vakcinisano 7,5 posto građana.

Malo zakočen teći val

Državni epidemiološki Institut Robert Koch je u četvrtak za cijelu Njemačku zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 154,9, što je manje nego u srijedu, kada je incidencija iznosila 160,6.

Direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, rekao je kako se incidencija na području čitave zemlje stabilizirala između vrijednosti od 150 i 170.

“Uspjelo nam je malo zakočiti treći pandemijski val. Nakon Uskrsa se eksponencijalni porast nije razvio prema prognozama”, rekao je Wieler.

Ministar zdravstva Spahn je ovaj razvoj događaja ocijenio kao pozitivan, ali je naglasio kako još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

Ubrzanje procesa vakcinacije

“Postoji nada, ali ovo nije znak za prekid uzbune što se pandemije tiče. Ukupne brojke su još uvijek previsoke. Odjeli intenzivne njege su još uvijek puni”, rekao je Spahn.

Njemačka u sljedećim sedmicama namjerava ubrzati proces vakcinisanja, čemu bi trebalo pridonijeti i prebacivanje dijela vakcinisanja i na obiteljske liječnike.

Kancelarka Angela Merkel je početkom sedmice najavila da bi od juna bili ukinuti prioriteti prilikom vakcinisanja te da bi do kraja jula svi odrasli građani Njemačke, koji to žele, trebali dobiti mogućnost primiti prvu vakcinu.

Izvor: Agencije