Kluge: Virus još može da regiji Evrope nanese pogubne posljedice

Direktor WHO-a smatra da je od ključne važnosti da nacionalne vlade u regiji imuniziraju one koji su u najvećem riziku od teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda.

Kluge je rekao i da vakcine mogu da promjene tok historije, ali samo ako se ponašamo odgovorno i vakcinišemo kada nam se pruži prilika (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge saopštio je da je u ovom trenutku broj Evropljana vakcinisanih protiv COVID-a 19 veći od broja onih koju su preležali koronu i naglasio da virus u regiji ima još potencijal da nanese pogubne posljedice.

Direktor WHO-a za Evropu se obratio u četvrtak povodom Evropske sedmice imunizacije (ENI), navodeći da WHO posebno saosjeća sa narodom Indije i njihovom borbom protiv stravičnog naleta COVID-a 19 i pozvao je zemlje evropske regije da učine sve što mogu da pomognu i podrže Indiju u toj borbi, prenosi Tanjug.

On je podsjetio da su u evropskoj regiji prošla 462 dana od kada su prijavljeni prvi slučajevi COVID-a 19, a da je na osnovu broja potvrđenih slučajeva 5,5 posto cjelokupne evropske populacije do sada imalo COVID-19, dok je sedam posto stanovništva u ovom trenutku završilo kompletnu imunizaciju.

Kluge je rekao i da dok novi slučajevi, hospitalizacije i smrtni slučajevi opadaju, prijetnja ostaje prisutna, a virus još ima potencijal da nanese pogubne posljedice, pošto je blizu polovine svih infekcija COVID-a 19 u Evropi prijavljeno tokom prva četiri mjeseca ove godine.

Ključna imunizacija

Direktor WHO-a smatra da je od ključne važnosti da nacionalne vlade u regiji imuniziraju one koji su u najvećem riziku od teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda i naveo je da je do četvrtka primjenjeno gotovo 215 miliona doza vakcina, a otprilike 16 posto evropskog stanovništva dobilo je prvu dozu vakcine, među njima 81 posto zdravstvenih radnika u 28 zemalja.

Kluge je naglasio da svake godine tokom Evropske sedmice imunizacije WHO ističe da nas već više od 200 godina vakcine štite od bolesti opasnih po život, a danas nam pomažu u zaštiti od više od 20 bolesti, od upale pluća do raka grlića materice, a sada i od COVID-a 19.

On je rekao da podatak da su zemlje evropske regije u prosjeku dostigle 96 posto u vakcinaciji djece protiv morbila tokom 2019. godine, svjedoči o posvećenosti vlada u borbi protiv ove bolesti i da nam je sada potrebna takva posvećenost vakcinaciji protiv virusa SARS-CoV-2.

Kluge je rekao i da vakcine mogu da promjene tok historije, ali samo ako se ponašamo odgovorno i vakcinišemo kada nam se pruži prilika.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada