Kina o SAD-u: Mentalitet hladnog rata

Kina je pozvala američkog predsjednika Joea Bidena da napusti mentalitet ‘hladnog rata’, nekoliko sati nakon što je održao prvi govor u Kongresu od stupanja na dužnost.

'Kina je posvećena razvoju odnosa koji nisu konfliktni, bez sukobljavanja, uz uzajamno poštovanje i obostranu saradnju sa SAD-om', rekao je Wang (EPA)
'Kina je posvećena razvoju odnosa koji nisu konfliktni, bez sukobljavanja, uz uzajamno poštovanje i obostranu saradnju sa SAD-om', rekao je Wang (EPA)

Kina je u četvrtak pozvala američkog predsjednika Joea Bidena da napusti mentalitet “hladnog rata”, nekoliko sati nakon što je održao prvi govor u Kongresu od stupanja na dužnost.

“Sjedinjene Američke Države svakodnevno zahtijevaju od drugih zemalja da se pridržavaju njihovih pravila, ali preuzimaju vodeću ulogu u kršenju međunarodnih pravila. Očigledno govore jedno, a rade drugo”, rekao je novinarima glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, prenosi japanska agencija Kyodo.

‘Nulto razmišljanje’

Takvo ponašanje se zasniva na “hladnom ratu sa nultim razmišljanjem i ideološkim predrasudama”, rekao je Wang, dodajući da se Kina nada da će Sjedinjene Američke Države “na kineski razvoj gledati mirnije i racionalnije” i “pokazati kakva jedna velika država trebala da bude”, prenio je Tanjug.

“Kina je posvećena razvoju odnosa koji nisu konfliktni, bez sukobljavanja, uz uzajamno poštovanje i obostranu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Wang.

U svom govoru u srijedu u udarnom terminu, uoči 100. dana svog predsjedavanja, Biden je rekao da su Sjedinjene Američke Države u konkurenciji sa Kinom i drugim zemljama za pobjedu u 21. stoljeću i istakao važnost ulaganja u istraživanje i razvoj kako ne bi zaostajali u trci za novim tehnologijama, uključujući vještačku inteligenciju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO