‘Foreign Policy’: Neuspješni izraelski tajni napadi na Iran

Sabotaža i sankcije dovele su samo do eksponencijalnog rasta iranskog nuklearnog programa, dok su diplomatski napori rješenje koje može garantirati da se vrati nazad.

Nova generacija strojeva za centrifuge u Natanzu (Al Jazeera)

Prema članku objavljenom u američkom magazinu Foreign Policy, tajni izraelski napadi usmjereni na iranski nuklearni program nisu uspjeli nagovoriti Iran da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Također, nisu uspjeli promijeniti iranski pristup u pregovorima o svom nuklearnom programu.

Politička analitičarka Anchal Vohra u članku u Foreign Policyju navodi da su izraelski napadi bili kontraproduktivni, jer su ojačali odlučnost Teherana da nastavi obogaćivati uranij i da poveća stopu obogaćivanja, što ga približava tome da dođe do nuklearnog oružja.

Vohra smatra da nedavni izraelski napad na iransko nuklearno postrojenje Natanz nije doveo do povlačenja Irana ili Sjedinjenih Američkih Država iz pregovora održanih u Beču.

‘Napadi će ojačati stav iranskih tvrdolinijaša’

Iran je iskoristio napad kao izgovor za povećanje stope obogaćivanja uranija sa 20 posto na 60 posto, što je dovelo do skraćivanja vremena potrebnog za izgradnju nuklearne bombe.

U članku se navodi mišljenje Alija Vaeza, direktora projekta za Iran u Međunarodnoj kriznoj grupi (ICG), koji je rekao da tajni izraelski napadi nisu smanjili iranske nuklearne aktivnosti, već su ih samo odgodili.

Vaez je kazao da će nastavak ovih napada ojačati stav iranskih tvrdolinijaša, koji se zalažu za proizvodnju nuklearnog oružja.

Sabotaža i sankcije dovele su samo do eksponencijalnog rasta iranskog nuklearnog programa, dok su diplomatski napori rješenje koje može garantirati da se vrati nazad.

U međuvremenu, Sanam Vakil, zamjenica direktora programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Chatham Houseu u Velikoj Britaniji, vjeruje da je izraelska proaktivna strategija osmišljena kako bi se vršio pritisak na administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da se pozabavi iranskim regionalnim aktivnostima.

Rekla je da Bidenova administracija trenutno ne nastoji izmijeniti nuklearni sporazum s Iranom, već nastoji vratiti Teheran sporazumu i zaustaviti napredak njegovog nuklearnog programa.

Privremeno oslabljene iranske pregovaračke pozicije

Također je isključila mogućnost da SAD nastoji dobiti još ustupaka od iranske strane koji bi mogli ublažiti izraelske zabrinutosti.

Vohra na kraju teksta zaključuje da su izraelski subverzivni napadi i produžene ekonomske sankcije koje je SAD nametnuo Iranu privremeno utjecale na slabljenje iranske pregovaračke pozicije o budućnosti njegovog nuklearnog programa.

Međutim, važno strateško pitanje glasi hoće li Izrael i SAD shvatiti da nijedna od te dvije stvari ne nudi dugoročno rješenje za krizu s Iranom.

Izvor: Agencije